Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Geurt Mouthaan

Schooldirecteur Corné Egas vraagt minister Slob: 'Splits beroepsopleiding leraren'

  •   971 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Schooldirecteur en scholenbestuurder Corné Egas uit Bleskensgraaf vraagt onderwijsminister Arie Slob om de opleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs te splitsen. Hij wil graag een opleiding voor de onderbouw en een opleiding voor leerkrachten bovenbouw en onderbouw VMBO.

De opleiding voor de onderbouw zou dan bedoeld zijn voor met name MBO-studenten. Egas wijst erop dat het idee 'niet uit de lucht komt vallen'. "Voordat de kleuterschool en de lagere school halverwege de jaren tachtig werden samengevoegd tot basisschool, waren er aparte opleidingen voor kleuterleidsters en onderwijzers. Misschien had dat beter zo kunnen blijven, wordt soms geopperd."

Meer mannen
Egas is bestuurder bij Karakter, de vereniging van Scholen met de Bijbel in de Alblasserwaard. Hij ziet niet alleen pedagogische voordelen. "Een splitsing kan ook helpen om meer mannen voor de pabo te interesseren. Zij hebben weinig zin om kleuters les te geven en gaan daarom liever iets anders studeren."

Rekentoets
Eerder voelden bewindslieden niet voor een splitsing van de pabo's. Binnen de pabo is al een specialisatie mogelijk voor onder- of bovenbouw. Egas vindt dit niet voldoende: "Er is ons inziens best nogal een verschil tussen het rekenniveau in de kleuterklas en groep 8." De Bleskensgraafse bestuurder merkt dat het rekenniveau van de pabo voor veel studenten te hoog gegrepen is. Voor kleuterjuffen zou de rekentoets makkelijker mogen zijn.

Hoge eisen
Volgens Egas zou de voorgestelde verandering kunnen helpen bij het terugdringen van het lerarentekort op basisscholen. "Terwijl er aan de studenten hoge eisen worden gesteld, zetten basisscholen nu noodgedwongen bijvoorbeeld onderwijsassistenten en stagiaires voor de klas die daar niet aan voldoen."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }