Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Piet zoekt een advocaat die hem wil verdedigen.
• Piet zoekt een advocaat die hem wil verdedigen. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Piet Versteeg moet De Lange Wei verlaten

  •   4479 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM/GIESSENBURG • Zorgaanbieder De Lange Wei in Hardinxveld-Giessendam verplicht oud-Giessenburger Piet Versteeg om de instelling te verlaten. Volgens de directie is het verlenen van zorg onmogelijk geworden vanwege de verslechterde relatie.

"Ik ben bang dat ik word gedumpt zodra er ergens plaats is", zegt Versteeg. De MS-patiënt ontving vorige week een brief waarin de directie het zorgcontract opzegt. Hij wil naar de rechter.

Hongerstaking
In april hield Versteeg een hongerstaking, uit onvrede over zijn verzorging. Een van zijn kritiekpunten was dat zijn katheter regelmatig niet goed werd aangebracht, waardoor lekkage optrad. Inmiddels is de zorgrelatie met een deel van het personeel zo verslechterd, dat de directie vindt dat hij moet vertrekken.

Niet vrijwillig
Versteeg: "Het valt me mee dat ik nog hier ben. Ik ga niet vrijwillig de taxi in, ik kan gewoon wegrijden. Ik laat me niet vrijwillig afvoeren naar een plek waar ik niet naartoe wil. Jongens, overleg nou eens even, ik ben volledig toerekeningsvatbaar." Er is één plek waar Versteeg wel naartoe wil. "Ik wil eventueel naar Leerdam, naar verpleeghuis Lingesteyn. Maar daar is momenteel geen plaats."

Waarschuwingen
Hij laat de brief zien waarin directeur Agnes Klaren schrijft dat Versteegs gedrag zich zo heeft ontwikkeld dat 'niet verwacht kan worden dat wij uw zorg (...) passend bij uw wensen kunnen verlenen'. Ze vermeldt ook dat Versteeg al eerder waarschuwingen kreeg en dat hij desondanks doorgaat met het intimideren, beledigen en uitschelden van medewerkers."

Pest aan mij
Versteeg: "Een paar mensen hebben de pest aan mij omdat ik mijn mond opendoe, dat mag hier niet. Minimaal één personeelslid maakt er een punt van, zij werkt hier de laatste twee jaar. Zij wil mij niet meer helpen en neemt een stuk of vier medewerkers mee. Mijn persoonlijke zorg krijg ik nu van een stuk of tien verschillende mensen; met hen zijn nooit problemen."

Hij verwijst naar de medewerkster die bij aanvang van het interview bouillon voor hem neerzette en vriendelijk tegen hem sprak. "Zij praat toch ook normaal. Er zijn personeelsleden die het vreselijk vinden dat ik weg moet. Een van hen heeft hier zitten huilen om wat er met mij gebeurt. Maar Klaren wil een punt maken voordat ze weggaat. Over twee maanden vertrekt ze."

Bedreigend
De MS-patiënt is afhankelijk van zijn scootmobiel en vindt het vreemd dat hem verweten wordt dat hij medewerkers intimideert. "Fysiek kan ik helemaal niks. Ik zou niet weten wat ik voor bedreigends zou hebben gezegd. Ik heb gevraagd: zet dat eens zwart op wit, maar dat doen ze niet, ik hoor allemaal algemeenheden. Ik ben altijd bereid om te praten. Geef dan aan waarmee ik bedreig en intimideer? Dan kan ik daar rekening mee houden."

Nog geen advocaat
Ondanks diverse telefoontjes heeft Versteeg nog geen advocaat gevonden die zijn zaak wil bepleiten. "Mijn broer heeft er wel dertien of veertien benaderd. Of mijn zaak kans van slagen heeft weet ik niet. In het verleden heeft een man met een dwarslaesie een vergelijkbare zaak gewonnen omdat er volgens de rechter geen sprake was van twee volwaardige partijen. Je bent als patiënt volledig afhankelijk."

"Desnoods moet ik voor mijn eigen advocaat spelen. Maar hoe ver moet je het doordrijven? Het is vrij belastend. Nee, ik lig er niet wakker van. Maar mijn gedwongen vertrek hangt als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd."

Privacy
De Lange Wei wil in verband met de privacy niet inhoudelijk op de zaak ingaan. In een algemene verklaring meldt de zorgverlener: "Totdat de zorg voor de cliënt is overgedragen aan een andere aanbieder of eventueel op een andere wijze is geregeld, blijft De Lange Wei vanzelfsprekend de geïndiceerde zorg verlenen."

Ook meldt de instelling dat 'deze moeilijke beslissing weloverwogen en in overleg met het zorgkantoor' is genomen. De Lange Wei verwacht binnen afzienbare tijd een andere zorgverlener te kunnen aanbieden.

Een woordvoerder meldt verder dat het vertrek van Klaren niets met het conflict met Versteeg te maken heeft.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }