Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Annette de Ruijter (links) met de laatste groep geslaagden en de burgemeester.
• Annette de Ruijter (links) met de laatste groep geslaagden en de burgemeester. (Foto: Arie de Ruijter)

Annette de Ruijter stopt met EHBO-lessen op basisschool Schelluinen

  •   630 keer gelezen

SCHELLUINEN • Na dertig jaar stopt Annette de Ruijter met de EHBO-lessen op basisschool Het Tweespan in Schelluinen. In die periode was zij ook 25 jaar als bestuurslid actief binnen de EHBO in Schelluinen. In 2014 is ze benoemd tot lid van verdienste.

"Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar het is nu wel mooi geweest", aldus De Ruijter. "Binnenkort word ik 64 jaar, mijn man is al met pensioen en we willen meer tijd om samen dingen te ondernemen en te genieten. Wel gaat het me aan het hart dat er geen opvolger gevonden is."

Elk kind op EHBO-cursus
Ruim 31 jaar geleden kwam Annette de Ruijter als kersvers EHBO-lid al na een half jaar in het bestuur van de EHBO-afdeling Schelluinen. Met andere bestuursleden zorgde ze ervoor dat de EHBO-lessen in plaats van in het dorpshuis voortaan op de lagere school werden gegeven, aan de leerlingen van de hoogste klas. In het dorpshuis was het op vrijwillige basis, maar door de lessen op school te geven konden voortaan alle kinderen de cursus volgen. De Ruijter: "In het begin gaf de toenmalige hoofdonderwijzer, meester Overgaauw, de theorieles en de instructeur van de vereniging nam de praktijklessen voor zijn rekening." Samen met andere EHBO'ers hielp De Ruijter hierbij, maar na het volgen van de benodigde cursussen ging zij theorie en praktijk zelf geven.

Ze heeft in de afgelopen jaren veel zien veranderen. "De eerste jaren was er een hele schoolmiddag voor de cursus gereserveerd, maar tegenwoordig geef ik lessen van een uur. Meer lukt niet, omdat het programma op school zo vol zit." Ook ziet ze veranderingen bij de kinderen zelf. "Ze zijn mondiger geworden en hebben veel meer een eigen mening. In de klas zijn ze onrustiger dan kinderen vroeger waren; ze zijn minder geconcentreerd en daar moet ik in m'n lessen rekening mee houden. Ook het aantal helpers is afgenomen. Trouwe hulp sinds twaalf jaar is Cees Duyzer, erelid en al 51 jaar lid van de vereniging."

Het lesgeven heeft De Ruijter altijd veel voldoening gegeven. Van oud-leerlingen krijgt ze bovendien regelmatig te horen dat ze veel profijt hebben van de bijgebrachte EHBO-kennis.

Reanimeren en AED
Van de circa 22 lessen van een cursus gaan er twee over reanimeren en de AED (automatische externe defibrillator). "Die onderwerpen zijn niet verplicht voor het examen", aldus De Ruijter, "maar kinderen van 11 en 12 jaar kunnen dat al best begrijpen. Voor deze twee lessen hebben we wat meer tijd, dus ik kan alles goed uitleggen. De kinderen mogen proberen om zelf te reanimeren op een pop. De tweede les herhalen we dat en dan komt ook de AED erbij. Ik ben ervan overtuigd dat ze door deze kennismaking er minder van schrikken als iemand in hun bijzijn een hartstilstand krijgt. Durven ze het niet zelf, dan kunnen ze een volwassene aanwijzingen geven bij het reanimeren en gebruik van een AED."

Diplomering
De Ruijter heeft in de afgelopen jaren heel wat Schelluinse kinderen de EHBO-beginselen bijgebracht. Regelmatig had ze kinderen in de klas van wie ze ook de ouders heeft lesgegeven. Op 5 april deed haar laatste cursusgroep examen en alle tien met succes. Uit handen van burgemeester Van der Borg van Molenlanden kregen ze op 8 april hun certificaten. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Ons Dorpshuis, waar ook De Ruijter zelf in het zonnetje werd gezet. Van de school en het EHBO-bestuur kreeg ze bloemen en cadeaus; de kinderen bedankten haar met tekeningen en een schilderij. "Een mooi afscheid van een tijdperk", zegt ze tevreden.

Irna van der Wekke

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }