• Jaap Woltman en Arno Hartog, komende en gaande voorzitter.
• Jaap Woltman en Arno Hartog, komende en gaande voorzitter. Foto: Rick den Besten

Ronde van Giessenburg voor het eerst in centrum van dorp

Sport 2.043 keer gelezen

GIESSENBURG • Door de afsluiting van de Peursumseweg dreigde Giessenburg dit jaar verstoken te blijven van een wielerronde. Maar dankzij de bemoeienis van de oranje brigade gaat de Ronde van Giessenburg toch door. Op het dorp nog wel. Een primeur.

Jaap Woltman (75) draagt het stokje over. Drie-en-veertig jaar lang was hij de drijvende kracht achter de wielerronde. "Op een prachtig parcours, zo midden in de polder. Daardoor hadden we altijd een sterk deelnemersveld."

De 'verhuizing' van het parcours is voor Woltman een mooi moment om er mee te stoppen. "Het kwam zo uit", knipoogt de wielerfanaat, die Jan Klomp en Arno Hartog als lokale winnaars kon begroeten. Uitgerekend Hartog, die de Ronde van Giessenburg drie keer op zijn naam schreef, neemt het stokje van hem over. De oranje brigade gaat tekenen voor de organisatie, met Hartog als voorzitter. Hij regelde meteen dat Jaap Woltman zaterdag 8 juli het startschot lost.

Parcours
Er wordt gekoerst op de driehoek Dorpsstraat (start en finish), Giessenlaan en Kerkweg, een voor het publiek aantrekkelijk rondje van slechts 1050 meter. In het programma ligt de nadruk op de jeugd en op renners uit de streek. "Een bewuste keuze", zeggen Arie Boer en Arno Hartog. Zoals ook de keuze voor het centrum van het dorp bewust is gemaakt. "Een criterium hoort langs de kroeg en de kerk te lopen. Die kans hebben we nu."

De oranje brigade komt zelf ook aan de start, waarbij renners als Max de Jong, Sander Spoolder en Art-Jan Post een rol van betekenis hopen te spelen. Maar hun dorpsgenoten Tonny Berends en Christiaan Hak zullen hun neus zeker ook aan het venster steken.

Programma
Om 16:00 uur wordt begonnen met de dikkebandenrace, waaraan ook kinderen van buiten Giessenburg mogen deelnemen.. De laatste categorie, regiorecreanten A, wordt om 20:30 uur weggeschoten.

Volledige programma:
16:00 uur, Dikkebandenrace (7-8 jaar, 9-10 jaar, 11-12 jaar)
17:00 uur, Jeugd categorie 4 (met o.a. Merel Hartog uit Giessenburg)
17:30 uur, Jeugd categorie 5 (met o.a. Christiaan van Rees uit Groot-Ammers)
18:15 uur, Regiorecreanten B
19:15 uur, Sportklasse 19+ / Amateurs 40+
20:30 uur, Regiorecreanten A

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden