Afbeelding

Iconenexpositie in De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam

Algemeen 153 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • Museum De Koperen Knop sluit 2017 af met een bij de tijd van het jaar passende expositie. Onder de titel Hemelse Kleurenpracht wordt er een uiteenlopende collectie Iconen tentoongesteld.

Bij de uitdrukking iconen zullen velen een associatie leggen met houten beschilderde panelen. Op de expositie wordt duidelijk dat onder iconen alle geschilderde en gebeeldhouwde objecten met een religieuze voorstelling worden geschaard. Iconen zijn niet zomaar kunstwerken met een religieuze voorstelling. Het vervaardigen van iconen is al eeuwen aan regels gebonden.

Op de expositie komen naast elkaar zowel hedendaagse als iconen uit voorgaande eeuwen. Daardoor wordt de bezoeker ingewijd in de 'iconentaal' en krijgt deze meer inzicht in de 'verering' van de iconen door de Orthodoxe gelovigen. 

Op dit moment wordt de expositie voorbereid, waarbij er contact is met een groep iconenschilders, voor het verzorgen van demonstratiedagen. Deze groep werkt nog op de oude manier. Daarnaast wordt met de gedachte gespeeld ook een lezing te geven en een kooroptreden te realiseren.

Om ook de jongeren voor het onderwerp te interesseren zal er contact worden  gezocht met lokale scholen, waarbij de leerlingen worden uitgenodigd een eigen iconostase te  maken met afbeeldingen van vandaag de dag en deze bij de expositie te betrekken.

De expositie zal een prachtig geheel vormen met de oude boerderij waarin Museum De Koperen Knop is gevestigd aan de Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: website www.koperenknop.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden