• Dik en Johan de Vor met de Toggenburger. Foto: Peter Verbeek
• Dik en Johan de Vor met de Toggenburger. Foto: Peter Verbeek Foto: Peter Verbeek

SNV streeft 75 jaar naar rasverbetering

Algemeen 741 keer gelezen

LEXMOND • De Lexmondse Geitenfokvereniging 'Streven Naar Verbetering' (SNV) werd opgericht op 16 juli 1942, en staat aan de vooravond van haar 75-jarig bestaan. Met Johan de Vor, met zijn 73 jaar één van de oudste van de 43 leden van de vereniging, worden wat herinneringen opgehaald.

De Vor begon pas laat het houden van geiten, en het is voor hem altijd meer een hobby geweest dan dat hij zich serieus bezig heeft gehouden met het fokken van geiten. Nog voordat hij geiten had en lid was, ging hij met zijn vrouw Alie elk jaar al voor de gezelligheid mee met het jaarlijkse uitstapje van SNV.

Slappe Tunnis
"Begin jaren zeventig heb ik me aangemeld", vertelt Johan de Vor. Hij was toen rond de dertig jaar. "Ik ben begonnen met een paar dwerggeitjes. Die waren nogal luidruchtig en Alie vond het beter als ik die van de hand deed."

"Voorheen had men vooral witte geiten, maar de Toggenburger was in opkomst", vervolgt De Vor over de geiten die hij in het verleden gehad heeft. "Ik heb een langharige gekocht van Jan van Dieren. In de directe omgeving hadden Slappe Tunnis (Vianen), Coen Bassa (Lexmond) en Henk Kool (Hagestein) een dekbok."

Vieze lucht
"Met de geit in de kattenbak ging ik naar een van hen om die geit te laten dekken. De auto moest daarna minstens een week worden gelucht om die vieze lucht eruit te krijgen, en mijn kleren moeten gelijk in de was."

In 1975 behaalde De Vor met zijn Toggenburger voor het eerst een eerste plaats bij de jaarlijkse clubkeuring in zijn dorp Lexmonmd. Nadien is hij met deze geit ook bij een landelijke keuring geweest.

Achterhoede
"Als beginnend geitenhouder had ik te weinig aandacht aan de hoefjes geschonken, waardoor ik in de achterhoede eindigde", glimlacht hij, terwijl hij de herinneringen ophaalt aan de keuring van destijds. Een tijdje later schakelde Johan de Vor over op bonte geiten, maar hij heeft ook wel eens zonder gezeten.

Geen indruk
Op de dag dat geitenfokvereniging DES uit Hagestein 's ochtends de clubkeuring hield, kocht hij van Gerrit van Hemert uit Zijderveld een lam dat op de jury geen geweldige indruk had achtergelaten.

Eenmaal thuis liet hij zijn kinderen oefenen met voorbrengen, en diezelfde middag behaalde hij er bij de keuring van SNV een eerste prijs mee. Dat was Van Hemert om het even, maar diens vrouw Jannie had het knap moeilijk mee.

Huiskamer
Johan de Vor is inmiddels ruim vijfentwintig jaar algemeen bestuurslid van SNV. De bestuursvergaderingen worden sinds jaar en dag in zijn huiskamer gehouden.

Zoon Dik, die zelf geen geiten heeft, is al weer bijna tien jaar penningmeester. De Vor heeft een tijdje een paar Nubische geiten gehad, maar is nu overgeschakeld op een boergeit, die onlangs twee bokjes heeft gebaard. Oud-voorzitter Chris Bos verblijdde hem recent met een Toggenburger die twee lammeren zoogt.

"Leuk en aardig, maar het wordt best prijzig om mee te doen aan de keuringen. Een geit moet elk jaar worden geënt, en een lam zelfs twee keer. Dat kost toch gauw ruim 25 euro per enting", vindt de 73-jarige Johan de Vor.

Barbecue
Driekwart eeuw Streven Naar Verbetering wordt, mede gezien de bescheiden middelen van de club, gevierd met een barbecue voor leden en partners, en extraatjes tijdens de clubkeuring van aanstaande zaterdag en bij de najaarsvergadering.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 18 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden