• Vorig jaar werd de Bommeldag voor het eerst georganiseerd in Zaltbommel.
• Vorig jaar werd de Bommeldag voor het eerst georganiseerd in Zaltbommel. Archieffoto: Janneke Boogaard

'Bommeldag' uitgebreid naar heel weekend

Algemeen 332 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Na de succesvolle eerste editie van de Bommelse Bommeldag vorig jaar, is het evenement nu uitgebreid naar twee dagen: zaterdag 14 en zondag 15 maart.

Uitgeverij Cliché en de MTVC, de vereniging van liefhebbers en verzamelaars van het werk van Marten Toonder, organiseren beide dagen vanaf 10:00 tot 16:00 uur een Bommelbeurs en Bommeldag in De Poorterij in Zaltbommel.

Er is een zeer gevarieerd programma met onder meer lezingen door de Bommelkenners Rob Barnhoorn, Klaas Driebergen, Paul Verhaak, Jack Didden en Pim Oosterheert.

Klaas Driebergen is schrijver van de boeken 'Bommel en Bijbel' en 'Het leven der dieren'. Rob Barnhoorn kaart het unieke taalgebruik van deze oer-Hollandse strip aan in de tweedelige reeks 'Taal en wereld van de Bommelsaga', 'Maanlicht op het Laar' en 'Toonder vertaald'. Ook heeft hij 'De bovenbazen' in het Spaans vertaald, 'Los Altos Mandos'. 

Jack Didden en Paul Verhaak zijn samen met Erik Können de auteurs van het boek 'Nu begrijpt u wat ik bedoel!' - Heer Bommel en Tom Poes van krantenstrip tot boek. Pim Oosterheert, oprichter van Museum de Bommelzolder, schreef onder andere 'Een Bommelding', 'Wat je gelooft is waar' en het Bommellexicon 'Taal van Toonder'.

Tekenen en signeren
Vijftien tekenaars tekenen en signeren, onder wie Toondertekenaars Tim Artz en Henrieke Goorhuis. Goorhuis is tekenaar van 'Het lastpak', een in 2016 verschenen nieuw Bommel-verhaal, geschreven door Henk Hardeman. Tim Artz is tekenaar van vele covers van boeken over het werk van Marten Toonder en van Tom Poes-avonturen.

De tekenaars maken tegen een kleine vergoeding op verzoek een Bommeltekening voor de liefhebber. De portfolio 'Hommage aan Marten Toonder' is te koop met van elke aanwezige tekenaar één hommagetekening.

Standhouders
Liefhebbers van het werk van Marten Toonder kunnen met tal van standhouders, waaronder Toonder uitgeverij Cliché, Museum de Bommelzolder en de MTVC van gedachten wisselen op de Bommelbeurs.

Animaties en films
In de filmzaal worden er doorlopend animaties en films van en over Marten Toonder vertoond.

Tentoonstellingen
Er zijn vier tentoonstellingen waaronder 'Bommel en de Bijbel'. In het Stadskasteel Zaltbommel is een originele tekening van Heer Bommel te bewonderen.

Stadswandelingen
Op beide dagen zijn er stadswandelingen met gidsen van het Gilde van Stadsgidsen, inclusief Toonder-accenten, door de vestingstad Zaltbommel te reserveren op de beurs.

De entree voor de beurs in De Poorterij is gratis.

Tip: in de papieren editie van Het Kontakt van 11 maart staat een waardebon waarmee bezoekers, zolang de voorraad strekt, een gratis Tom Poes-album kunnen afhalen tijdens de beurs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 21 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden