• Paulette Willemse (l) met haar dochter Emma Maris-Metsers.
• Paulette Willemse (l) met haar dochter Emma Maris-Metsers. Foto: Lya Cattel

Vijftigste voorstelling van Balletschool Paulette Willemse in Zaltbommel

Algemeen 320 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Balletschool Paulette Willemse in Zaltbommel geeft in april voor de vijftigste keer een voorstelling. Enthousiast én strak geleid door Paulette Willemse en haar dochter Emma Maris-Metsers.

Emma was nog maar 4 jaar oud, toen ze in 1992 voor het eerst meedeed aan een voorstelling van Balletschool Paulette Willemse. "Het was de Kabouterdans", weet ze nog. "We droegen een rood puntmutsje met een wit baardje eraan. En we hadden blauwe wangetjes. We dansten op de muziek van het hoorspel van Paulus de Boswachter."

Inmiddels is Emma 33 jaar en runt ze de balletschool zelf, samen met haar moeder Paulette Willemse. In april staat de vijftigste voorstelling op de agenda. Aan deze voorstelling doet iemand mee, die in 1976 als kleutertje ook al meedeed.

Allereerste voorstelling
Die allereerste voorstelling werd gegeven in het dorpshuis in Haaften. "Er was toen nog geen geschikte locatie in Zaltbommel", vertelt Paulette. Het Haaftense dorpshuis was wel erg klein, dus voor de volgende voorstelling week ze uit naar Coudewater, een psychiatrische instelling in Rosmalen. "We mochten daar de theaterzaal gebruiken op voorwaarde dat we vijftig kaarten beschikbaar stelden aan patiënten. De leerlingen dansten onder andere een sprookje over een getekende heks, die tot leven kwam en kinderen ontvoerde. Eén van de patiënten in de zaal wond zich daar zo over op, dat hij heel hard ging schreeuwen 'Sla haar dood!', 'Ga weg, rotwijf!'", vertelt Paulette lachend.

Agnietenhof
Later werden voorstellingen georganiseerd in De Agnietenhof in Tiel. Een mooi, professioneel theater. "We moesten met een vrachtwagen onze spullen er naar toe brengen, 's morgens de generale repetitie houden, 's middags de voorstelling en daarna meteen alles weer opruimen", vertelt Paulette. "De toneelmeesters waren weinig geïnteresseerd in dat balletschooltje uit Zaltbommel. Ik ben toen zelfs twee vuilniszakken met kostuums kwijtgeraakt. Die hadden ze gewoon bij het grofvuil gezet."

De Poorterij
Groot was dan ook de opluchting toen Zaltbommel in 1984 een eigen theater kreeg: De Poorterij. Sinds dat jaar is de balletschool 'vaste klant'. Ter ere van de vijftigste voorstelling brengt de balletschool een bijzonder programmaboekje uit, waar interviews in staan met mensen die achter de schermen meewerken. "Veel mensen realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken om zo'n grote voorstelling te organiseren", zegt Emma. "We vinden het leuk iets te laten zien van de voorbereidingen." Die beginnen vaak al een jaar van te voren. Dan bedenken Emma en Paulette samen met de andere docenten waar het verhaal over moet gaan, hoe de dansen er ongeveer uit moeten gaan zien. In de zomer kan iedereen daar nog eens rustig over nadenken, zodat in september de repetities kunnen starten.

Draaiboek
Ze werken met een gedetailleerd draaiboek, zodat iedereen precies weet wat hij of zij moet doen en er niets vergeten wordt.

Quiche lorraine
De inhoud van de voorstelling wisselt elke keer, maar sommige dingen veranderen nooit. "We zijn een beetje bijgelovig", zegt Paulette. Zo krijgen de technici van Paulette altijd een zelfgemaakte quiche lorraine, voor de eerste voorstelling.

Kippensoep
En ze maakt altijd een grote pan kippensoep voor de ongeveer dertig volwassenen, die tussen de middag- en de avondvoorstelling op zaterdag in De Poorterij blijven. Op één van die zaterdagen reed Paulette met de pan soep in de achterbak richting theater. Ineens schoot haar te binnen dat ze iets vergeten was en zette ze de auto in z'n achteruit om terug te gaan naar de balletschool. Ze had geen moment meer gedacht aan de soep.

De pan viel om en de straat lag vol met rijkgevulde kippensoep. "Dat kan echt niet!", riep één van haar teamleden. Samen reden ze snel naar de Albert Heijn om pakken kippensoep in te slaan. "Die hebben we stiekem in de pan gedaan en we hebben pas na de voorstelling verteld dat het niet mijn eigen soep was. Dat had iedereen geproefd, maar niet durven zeggen."

Programma 50ste balletvoorstelling
De vijftigste voorstelling van Balletschool Paulette Willemse vindt plaats op vrijdag 17 april om 19:30 uur en op zaterdag 18 april om 14:30 en 19:30 uur in theater De Poorterij.

Teddyberen Pciknick
Speciaal voor het jubileum wordt een paar geliefde klassieke balletten in reprise genomen. De voorstelling opent met de Teddyberen Picknick ('If you go down to the woods today'), een vertederende dans door de jongste leerlingen van de Balletschool, in 1988 gemaakt door Margo Hermsen en nu voor peuters en kleuters aangepast door Anna van Rooij.

Rahmaninoff
Daarna volgt het sprookjesballet 'De Molenaarsknecht en zijn Kat' op muziek van Minkus, waarvoor Anna en Paulette samen een heel nieuwe choreografie hebben gemaakt. Na de pauze dansen de gevorderde leerlingen en de volwassen groepen klassiek een favoriet ballet van Paulette: 'Rapsodie over een thema van Paganini' van Rachmaninoff. "Dit voerden we voor het eerst uit in 1986", herinnert Paulette zich nog goed. "Het is een heel emotioneel ballet, met weemoed, woede, kracht, liefde en toch ook speels."

Reserveren
Kaarten voor de voorstelling zijn vanaf 23 maart te reserveren via de Balletschool: reserveren@paulettewillemse.nl. De entree op vrijdagavond en zaterdagmiddag is 14 euro, zaterdagavond 16 euro.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
De Fakkel uit Goudriaan wint schoolvoetbalfinale van SmdB uit Bleskensgraaf Nieuws 19 uur geleden
• Zwembad Schoonenburg in betere tijden.
Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland moet opening uitstellen vanwege kapotte leiding Nieuws 19 uur geleden
• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden