Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Namenmonument in klank op 11 maart

Algemeen 207 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op 11 maart worden de nieuwe namenmonumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zaltbommel onthuld. Dezelfde avond worden alle namen genoemd tijdens het concert: 'Namenmonument in klank'.

Het idee voor het concert komt van koordirigent Sylvia van der Vinne uit Rossum. "Als je langs de Stolpersteine loopt, zie je wel de namen geschreven staan, maar die klinken nooit meer."

Aansluiten
Op een informatieavond van de gemeente over '75 jaar vrijheid' bracht Van der Vinne haar idee naar voren. Dat bleek heel mooi aan te sluiten bij de plannen van de gemeente Zaltbommel en stichting Mikwe om het oorlogsmonument bij de Bossche Poort aan te passen. "Dankzij de samenwerking kon de entree gratis worden, zodat het concert voor iedereen toegankelijk is."

Lichtje
Tijdens het concert, op 11 maart om 20:00 uur in de RK Kerk in de Oliestraat, worden steeds enkele namen genoemd van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook wordt voor iedereen een lichtje aangestoken.

Het voordragen van de namen wordt afgewisseld met zang door Projectkoor Rivierenland, samen met de 21 leden van jeugdkoor Senta. Sylvia van der Vinne heeft de muzikale leiding, Carl van Kuyck speelt piano en Marta López-Vega viool.

Jappenkamp
Over het programma vertelt Sylvia: "We zingen liederen in het Jiddisch en in het Hebreeuws. Bijzonder zijn ook de Prelude van Chopin en het Largo uit de negende symfonie van Dvorák. De arrangementen zijn van twee vrouwen die in een Jappenkamp verbleven, overigens een sterk onderbelicht deel van onze geschiedenis. Deze vrouwen hadden een uitzonderlijk muzikaal geheugen en hebben op vodjes papier deze muziekstukken gearrangeerd voor vierstemmig vrouwenkoor. Door samen te zingen vonden ze toch nog iets van schoonheid in de trieste omstandigheden waarin ze verbleven."

Indrukwekkend
Een mooi, maar intensief project om aan te werken. "De eerste keer dat ik de aantallen hoorde, 69 joodse mensen en 37 andere inwoners, vond ik het al veel. Als je dan de namen leest, wordt het nog indrukwekkender. Hele families komen voorbij. Het jeugdkoor heb ik gewaarschuwd dat we even geen vrolijke liedjes zingen. Tegelijk is het juist heel mooi dat zij meedoen: de volgende generatie moet dit ook niet vergeten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden