• Door de schermen steken de salamanders niet over, maar vallen ze in emmers. Die worden door een vrijwilliger naar de overkant gebracht.
• Door de schermen steken de salamanders niet over, maar vallen ze in emmers. Die worden door een vrijwilliger naar de overkant gebracht. Foto: Ton van Balken

Oppassen voor overstekende kamsalamanders

Algemeen 364 keer gelezen

GAMEREN • De kamsalamanders die zich in de winter binnendijks verschanst hebben in Gameren, willen nu naar de poelen tussen de oude en nieuwe winterdijk. Natuurwacht Bommelerwaard helpt de salamanders oversteken en vraagt daarnaast voorbijgangers om voorzichtig te rijden, vooral 's avonds bij regen.

De kamsalamander staat op de rode lijst van beschermde dieren. In het rivierengebied komt de kamsalamander op sommige locaties best veel voor. Het dorp Gameren is zo'n locatie waar in verhouding veel kamsalamanders leven.

Voortplanten
Binnendijks tussen eetcafé Het Ouwe Mestershuis en zorgcentrum Het Slot verblijft een flinke populatie. Gedurende de wintermaanden verstoppen deze prachtige amfibieën zich hier onder bladeren, in holletjes of onder boomstronken. Echter in het voorjaar worden ze wakker en komt de drang om zich voort te planten.

Poel
Ze gaan dan op zoek naar een juiste poel om daar de eitjes af te zetten. Die poel ligt aan de andere zijde van de dijk. Daar zwemmen niet veel vissen rond die de eitjes van de salamanders opeten.

Doodgereden
Bij het oversteken van de dijk worden helaas veel salamanders doodgereden, in 2018 zelfs honderd in één week. De Natuurwacht heeft toen een brief bij veel bewoners in Gameren bezorgd met informatie over de kamsalamander en met het verzoek om 's avonds op de dijk voorzichtig te rijden.

Scherm
Vorig jaar hebben vrijwilligers van Natuurwacht een scherm op het dijktalud geplaatst, zodat salamanders en padden daar de dijk niet kunnen oversteken. Het betreft het stuk dijk iets voorbij het Ouwe Mesterhuis. Daar steken de meeste salamanders over.

Emmers
Ze lopen tegen het scherm aan, gaan naar links of naar rechts en vallen in één van de drie emmers. Iedere dag worden deze emmers door vrijwilliger Gerard Terpstra gecontroleerd. Als er salamanders of padden inzitten, dan worden die veilig aan de overzijde los gelaten.

Voorzichtig
Onlangs is het scherm, deze keer in blauw, weer geplaatst in de hoop dat veel kamsalamanders op deze manier een veilige oversteek krijgen. Maar de diertjes steken op meerdere plaatsen over, ook voorbij het scherm. Daarom is het verzoek aan de inwoners van Gameren om op dit stukje dijk extra voorzichtig te zijn in de maanden februari en maart; 's avonds bij regenachtig weer en een temperatuur van tenminste zeven graden.

Broedkamer
"Met elkaar kunnen we zo de zeldzame kamsalamander voor Gameren behouden. Vanuit Gameren kunnen de salamanders naar andere gebieden trekken: Nieuwaal, Kloosterwiel, Lieskampen. Een mooie broedkamer voor de Bommelerwaard", aldus de Natuurwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 14 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden