• Skyline van Zaltbommel, met rechts de Gasthuistoren.
• Skyline van Zaltbommel, met rechts de Gasthuistoren. Foto: nl.123rf.com

Zaltbommels carillon zwijgt tot begin april

Algemeen 235 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zaltbommel moet het tot en met 5 april stellen zonder het lieflijke getingel van het carillon in de Gasthuistoren. Het klavier wordt vervangen en er wordt een nieuw pneumatisch systeem geïnstalleerd.

Het huidige klavier (de 'toetsen') is ruim zestig jaar oud en werd steeds moeilijker te bespelen. Na uitvoerig onderzoek bleek vervanging de beste optie.

Magneten
Tot nu toe werden de automatische melodieën ten gehore gebracht door magneethamers. Deze magneten gaan vervallen en er zal een pneumatisch apparaat worden geplaatst. Hierdoor klinken de automatische melodieën voortaan door de speelklepels van het handspeelwerk die tegen de binnenkant van de klokken worden geslagen. Het automatisch spel klinkt dan door dezelfde klepels als waarmee de beiaardiers Ru Stolk en Wout van der Linden de beiaard bespelen. De klank wordt milder.

Ook de tijd staat stil
Zowel het nieuwe klavier als de pneumaat zullen in de komende weken worden geplaatst. Dit betekent wel dat tot waarschijnlijk 5 april zowel het uurwerk als het carillon niet zullen werken. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 15 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden