Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

'Gedoe' in raad Maasdriel over stuk grond van wethouder

Algemeen 1.150 keer gelezen

MAASDRIEL • CDA en SSM probeerden hem nog tegen te houden, maar Kees van Drunen van PvdA/GroenLinks hield vol. Hij stelde donderdagavond vragen naar aanleiding van het bestemmingsplan buitengebied. Dat veelbesproken plan waar een stuk grond van wethouder Peter de Vries aan de Maasdijk in Rossum een belangrijke rol speelt.

PvdA/GroenLinks had naar aanleiding van nieuwe informatie twee A-viertjes met vragen opgesteld om die te stellen tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad. De kwestie speelt al sinds juni vorig jaar. Toen diende de VVD een motie van wantrouwen in tegen CDA-wethouder Peter de Vries omdat hij volgens de VVD via een nieuw bestemmingsplan meer mogelijkheden probeerde te krijgen voor een perceel naast zijn woning.

WOB-verzoeken
De motie werd niet in behandeling genomen, maar burgemeester Henny van Kooten kondigde een onderzoek aan. Dat onderzoek kwam er en werd met de gemeenteraad gedeeld. Maar niet alle feiten stonden daarin. Een inwoner van de gemeente en het Brabants Dagblad dienden WOB-verzoeken in en kregen uiteindelijk in januari meer informatie.

Volgens Van Drunen staan in die documenten zaken, die nog niet eerder gedeeld waren met de gemeenteraad. "Daar stellen we vragen over", zei hij. "We trekken geen conclusies. Het gaat niet over de integriteitsvraag, het gaat over de manier waarop wij in deze raad met elkaar omgaan. En de manier waarop wij informatie krijgen."

'Ernstige beschadiging'
Marinus Robbemondt van het CDA noemde het 'ontzettend jammer' dat Van Drunen het weer 'oprakelt'. "Van Drunen is alleen maar uit op ernstige beschadiging van personen. De burgemeester heeft alles tot in detail onderzocht. Dit is een rechtstreeks aanval op het functioneren van de burgemeester."

Samenvatten
De fractievoorzitter van GroenLinks kreeg toch het woord, met daarbij het verzoek van voorzitter Bart de Leeuw (die even de voorzittershamer overnam, omdat de burgemeester de vragen moest gaan beantwoorden) om zijn vragen samen te vatten. Van Drunen begon zijn twee A-viertjes lange verhaal integraal voor te lezen, wat protest opleverde van de coalitiepartij CDA en rumoer veroorzaakte in de raadszaal.

Democratie
VVD-raadslid Hans van der Zalm greep in: "Los van het feit of ik het ermee eens ben of niet, het is wel een feit dat we hier de democratie moeten laten zegevieren. Het is gebruikelijk dat in een vragenhalfuurtje alles netjes wordt voorgelezen. Nu het een precair onderwerp wordt, gaan mensen ineens onderbreken. Ik vind dat een zeer slechte zaak."

'Onjuist en niet waar'
Van Drunen mocht zijn verhaal doen en stelde negen vragen. "Meneer Van Drunen neemt stellingen in, die onjuist en niet waar zijn", begon burgemeester Van Kooten de beantwoording. "Ik betreur uw verdachtmakingen dan ook zeer. Er is en was geen aanleiding om de raad nog gedetailleerder te informeren. Er is geen informatie achtergehouden. De detailinformatie was bekend bij de onderzoeker."

Belanghebbende
Op de vraag van PvdA/GroenLinks waarom de naam van Peter de Vries in één van de stukken over de bestemmingsplanwijziging plots veranderd was in 'een belanghebbende' zei Van Kooten het volgende: "Dat hebben we eenvoudigweg niet kunnen achterhalen. Er is geen aanleiding om alsnog te achterhalen waarom en door wie die naam veranderd is. Er is immers al vastgesteld dat er er geen sprake is geweest van niet-integer gedrag."

Twijfels
Volgens Kees van Drunen hebben inwoners van de gemeente Maasdriel 'twijfels over het juist en eerlijk handelen van de gemeente'. Burgemeester Van Kooten vindt dat 'de feiten en de onderzoeken daar geen aanleiding toe geven'. "Het blijven stellen van vragen en het doen van onterechte verdachtmakingen voeden dat soort twijfels wel", sneerde hij naar Van Drunen.

De vragen van PvdA/GroenLinks met achterliggende stukken staan op maasdriel.raadsinformatie.nl bij de vergadering van 20 februari onder het kopje 'vragenhalfuur'. 

De commissievergadering bespreekt de in januari openbaar gemaakte stukken op dinsdagavond 24 maart en de gemeenteraad op donderdag 16 april.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 14 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden