• De dieren worden liefdevol verzorgd, maar het pand is afgeschreven.
• De dieren worden liefdevol verzorgd, maar het pand is afgeschreven. Foto: Karin Maas - dierenasiel

Dierenasiel vraagt opnieuw aandacht voor beroerde huisvesting

Algemeen 2.989 keer gelezen

BRUCHEM • Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard heeft zijn langste tijd gehad. Dat is al een paar jaar bekend, maar ter gelegenheid van Dierendag trekken beheerder, bestuur en vrijwilligers weer aan de bel.

De complete gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel waren vrijdagmiddag uitgenodigd om een kijkje te komen kijken naar de huidige staat van het gebouw. "Die uitnodiging kwam een beetje laat binnen", zegt PvdA/GroenLinks gemeenteraadslid Evelien Baudoin. Zij was het enige raadslid, dat daadwerkelijk kwam opdagen om de situatie met eigen ogen te bekijken.

Assistent-beheerder
Baudoin kreeg een rondleiding van assistent-beheerder Gabriëlla van Lieshout.

Smalle ingang
Bij de entree van het gebouw gaat het eigenlijk al mis. Wie door de voordeur komt, komt in een smalle gang van ongeveer twee meter lang. Links is een schuifraam naar het kantoor, rechts de deur naar de 'douche', de plek waar onder andere kattenbakken worden schoongemaakt. "Als er tegelijkertijd iemand met een hond door de voordeur komt en iemand van binnen naar buiten wil, kan het misgaan", zegt Gabriëlla.

Quarantaine
Volgens assistent-beheerder Monique Veldstra is ook de quarantaineruimte niet meer van deze tijd. "Als er katten naar het asiel worden gebracht waarvan we de achtergrond niet kennen, moeten ze een tijdje in quarantaine", vertelt ze. "We moeten eerst zeker weten dat ze geen besmettelijke ziektes hebben, voordat we ze in het kattenverblijf kunnen laten. Maar de quarantaine grenst aan andere dierenverblijven en dat zou niet moeten."

Het kamertje van de dierenarts voldoet ook al niet; veel te klein en pal naast dierenverblijven. 

'Hopeloze toestand'
De algemene staat van het pand aan de Steenweg in Bruchem is ook beroerd. De houten kozijnen hebben hun beste tijd gehad, beplating laat los en er zitten scheuren in. De hondenverblijven zijn in de zomer bloedheet en in de winter akelig koud. "Eigenlijk is het een hopeloze toestand", vindt een vrijwilligster. "Wij zorgen gelukkig goed voor de dieren, maar de huisvesting is in en intriest."

'Te veel lawaai'
Volgens Gabriëlla krijgen de katten en honden in het asiel door de slechte staat van het gebouw te weinig rust. "De katten schrikken als we de trap op moeten naar zolder, waar we veel spullen hebben opgeslagen", licht te toe. "En als de hond begint te blaffen, is de akoestiek zodanig dat er bij alle honden veel te veel lawaai naar binnen komt. Dat levert stress op."

Verstopping
Regelmatig hebben de vrijwilligers te maken met verstopping van het riool, er zijn ratten en muizen gezien op de zolder, het kantoor is verouderd en de wasruimte met de eenvoudige wasmachine kan de hoeveelheid was bijna niet aan.

Nieuwbouw
Het bestuur heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan plannen voor nieuwbouw. In totaal is daar ruim zeven ton voor nodig. 

Britta Alink

• De centrale hal. In de vuilniszakken zit textiel, dat nog opgehaald moet worden door Stichting DierenLot.
Afbeelding
Afbeelding
• De spreekkamer van de dierenarts.
• De dieren worden liefdevol verzorgd, maar het pand is afgeschreven.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• De keuken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Een te kleine kattenruimte.
Afbeelding
Afbeelding
• Een afgebladderde radiator.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Verrotte kozijnen.
• Schimmel in de doucheruimte, waar o.a. kattenbakken schoongemaakt moeten worden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden