• De voormalige varkensschuren waar de geitenboerderij was gepland, liggen dicht bij bedrijventerrein De Wildeman.
• De voormalige varkensschuren waar de geitenboerderij was gepland, liggen dicht bij bedrijventerrein De Wildeman. Archieffoto: Janneke Boogaard

Geen geiten of kalveren aan Schoofbandweg Rossum

Algemeen DOSSIER: GEITEN 932 keer gelezen

ROSSUM • De gemeente Zaltbommel koopt een deel van het perceel aan de Schoofbandweg in Rossum (gemeente Maasdriel) waarop een geiten- of vleeskalverhouderij gepland was. Daarmee is het plan van agrariër Alexander van der Schans van de baan.

Dat zijn de colleges van Maasdriel, Zaltbommel en Van der Schans overeengekomen na 'intensief overleg', aldus een persbericht dat de gemeente Zaltbommel mede namens Maasdriel verstuurde. 

Hoeveel Zaltbommel voor de grond betaalt, wil de gemeente niet zeggen. "Dat vinden we niet netjes tegenover de heer Van der Schans", aldus een woordvoerder van de gemeente. Het bedrag ligt volgens de woordvoerder wel 'boven marktwaarde. Het kan betaald worden uit bestaande posten in de begroting.

De gemeente Maasdriel betaalt niet mee. "Alle partijen dragen op hun manier bij. Maasdriel regelt bijvoorbeeld de verdere bestemmingsplanprocedure."

Gemeenteraad
Voor de aankoop is toestemming van de gemeenteraad nodig. Als één of meer fracties daarover willen debatteren, hebben ze drie weken de tijd om het op de agenda te zetten. Als dat niet gebeurt, stemmen ze automatisch in.

Na aankoop van het agrarische deel van het perceel door Zaltbommel doet de gemeente samen met Van der Schans een beroep op de regeling voor voormalige agrarische bedrijfsbebouwing.   

Schuren slopen
Alle bedrijfsbebouwing wordt binnen twee jaar gesloopt en de bestaande bedrijfswoning krijgt een woonbestemming. Op het aan te kopen stuk grond kan nog een woning worden gebouwd. Het bestaande agrarische bouwperceel verdwijnt uit het bestemmingsplan, waardoor er geen agrarisch bedrijf meer kan komen.

Beste oplossing
Wethouder Gerard van den Anker (Maasdriel): "Omwonenden hadden veel zorgen, we kunnen allemaal tevreden zijn met deze oplossing." Zijn Zaltbommelse collega Han Looijen: "Dit is de beste oplossing. Wij kunnen dan de Wildeman II verder ontwikkelen."

Zorgen omgeving
De mogelijke komst van een geitenhouderij aan de Schoofbandweg deed in de omgeving de gemoederen hoog oplopen. Bewoners maakten zich onder andere zorgen over toenemend verkeer, waren bang voor geuroverlast en voor Q-koorts.

Bedrijventerrein
Daarnaast stond de mogelijke komst van 5100 geiten de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Wildeman II in de weg. Vanwege de geurcirkel rondom de geitenhouderij, die een gedeelte van het toekomstige Zaltbommelse bedrijventerrein zou beslaan, zouden er beperkingen zijn voor de vestiging van bedrijven.

Kalveren
Vanwege de bezwaren tegen de geiten diende Van der Schans een paar maanden geleden een nieuw plan in om maximaal 1150 vleeskalveren te mogen houden. Ook dat is nu van de baan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 19 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden