Afbeelding
Foto: Jeroen van Eijndhoven

Een hapje bewustzijn, iemand? AltenaWerkt gaat langs bij Schouten Europe

Nieuws 869 keer gelezen

GIESSEN • Lokale smaakmakers, streekproducten én lekker duurzaam eten. Van 7 tot 14 oktober snijdt heel gemeente Altena het onderwerp duurzaam eten aan, tijdens Dutch Food Week Altena. En wat staat er op het menu? De maaltijd van morgen. Iets waar Schouten Europe, als voorloper van vleesvervangende producten, maar wat graag aan bijdraagt. Volgens Schouten begint de maaltijd van morgen bij ‘bewustzijn’. 

Henk Schouten, oprichter van Schouten Europe, introduceerde als échte pionier de eerste vleesvervanger op de markt in 1991. In een tijd waar we nog gewoon ‘prakkies’ kenden - voor de huidige generatie beter bekend als een AGV’tje: aardappels, groente, vlees - rolden gewoon vanuit het pittoreske Giessen de eerste vleesvervangers al van de band. Zijn filosofie: ‘grondstoffen direct omzetten in voedsel voor mensen’.

Groeiende markt
Pas sinds een jaar of acht is de markt van vleesvervangers exponentieel gegroeid. “We zijn een stuk bewuster geworden van wat we eten én wat voor impact dat heeft”, aldus Mark van Noorloos, marketingmanager bij Schouten Europe. Eerst werden de producten vooral gegeten door vegetariërs, maar tegenwoordig door de zogenoemde flexitariërs: mensen die minder vaak vlees willen eten.

Net-oma’s-gehaktballen of een niet-zo-wilde-hamburger
Hoe dan ook, bij Schouten hebben ze voor ieder wat wils. Van een niet-zo-wilde-hamburger, tot net-oma’s-gehaktballetjes óf bof-stukjes-kip. Producten die ze produceren voor grotere bedrijven als Subway of Dr. Oetker. Maar je vindt ze ook gewoon in de supermarkt, zoals onder het huismerk van Albert Heijn. Ze leveren hun producten nationaal maar ook internationaal, aan wel vijftig landen! Niet gek hè, voor zo’n ‘gewoon’ bedrijf uit Giessen?

Een portie verandering
Met z’n allen moeten we duurzamer eten. Maar waar beginnen we? Sprinkhanensnacks, tofu-ijs of algensmoothies? Bij Schouten Europe geloven ze dat het allemaal begint bij bewustzijn. “Er moet een verschuiving plaatsvinden in de verhouding waarin we dierlijk en plantaardig eten. Die verandering moet sneller plaats gaan vinden dan we denken”, vertelt Mark.

Dutch Food Week Altena
Dutch Food Week Altena staat in het teken van bewustzijn creëren door middel van activiteiten die burgers aan het denken zetten. Thema’s als het belang van lokaal eten, de kracht van ‘gezonde grond’ én circulaire voedselsystemen komen aan bod. Benieuwd naar wat er op het menu staat van 7 tot 14 oktober? De maaltijd van morgen in ieder geval, maar nog véél meer activiteiten. Ontdek alle activiteiten binnen de regio op www.dutchfoodweek.nl.

Over AltenaWerkt
Dit is een artikel van AltenaWerkt, een lokaal vacatureplatform met als doel om inzichtelijk te maken wat voor functies er allemaal te vervullen zijn in de regio. Om die reden gaan zij ook af en toe langs bij bedrijven uit de regio om kenbaar te maken wat zij doen en hoe zij hun steentje bijdragen aan de samenleving. Bezoek het vacatureplatform via: https://altenawerkt.nl/.

• Chickenless Pops.
• Een kijkje in de keuken bij Schouten Europe.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Het kunstwerk Homo Ludens - Migration Stories van Lisanne Hoogerwerf.
Nieuwe expositie 'Through the Backyard' in Woudrichemse galerie Visavu Nieuws 22 feb, 16:39
• Fort Bakkerskil.
Erfgoedliefhebbers opgelet: Erfgoed Altena houdt netwerkbijeenkomst in Woudrichem Nieuws 22 feb, 11:48
• Een Menstruatie Uitgiftepunt.
Altena pakt menstruatiearmoede aan: gratis producten voor vrouwen die het niet kunnen betalen Nieuws 22 feb, 11:24