Afbeelding
Foto: 123RF

College wil minima helpen bij aanschaf duurzame huishoudelijke apparaten

Algemeen 532 keer gelezen

ALTENA • De gemeente Altena wil inwoners met een minimuminkomen in staat stellen om duurzame huishoudelijke apparaten aan te schaffen. Het college heeft de mogelijkheden hiertoe onderzocht en kaders vastgesteld.

‘Het is belangrijk om huishoudens met een minimuminkomen deel te laten hebben in de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Oude huishoudelijk apparaten hebben een hoger energieverbruik dan nieuwe duurzame apparaten’, schrijft het college aan de raad. ‘Huishoudens met een minimuminkomen hebben meestal geen financiële buffer om een nieuw apparaat te kopen.’

De kaders
Het college hoopt deze mensen daarbij te kunnen helpen. Er wordt ingezet op het verstrekken van een wasmachine (label A) of een koelkast (label A tot en met C) van maximaal 650 euro, aan huishoudens met een maximaal inkomen van 120 procent van het sociaal minimum. Het oude apparaat moet ingeleverd worden en moet minimaal acht jaar oud zijn.

De uitvoering wil het college aanbesteden bij een externe partij en als eerste zullen lokale leveranciers uitgenodigd worden om de apparaten te leveren.

600 aanvragen verwacht
De verwachting is dat ongeveer 600 huishoudens een aanvraag bij de gemeente zullen doen. Gezien de benodigde voorbereiding zal het verstrekken van de duurzame huishoudelijke apparaten waarschijnlijk na de zomer kunnen starten. Het streven is vervolgens om de regeling van 1 september 2023 tot 1 maart 2024 open te stellen.

De kaders die het college heeft uitgewerkt zullen nog voorgelegd worden aan de Brede Adviesraad Sociaal Domein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grietje Post uit Werkendam op 85-jarige leeftijd overleden - In Memoriam Nieuws gisteren
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor schuurbrand in Wijk en Aalburg 112 gisteren
Afbeelding
Nieuw uitleenpunt van Medipoint opent in Veen: 'Dit is een uitkomst' Nieuws 28 mei, 16:35