Afbeelding
archieffoto: Teus Admiraal

Jeffrey Himpers: ‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan’

Algemeen 653 keer gelezen

REGIO • Volgens Jeffrey Himpers is de band tussen Burgerstem Altena en fractievoorzitter Pauline van den Tol-de Weert geklapt op fundamentele verschillen van inzicht.

Volgens de nummer twee en bestuurslid van Burgerstem Altena is het fout gegaan op het moment dat de partij daadwerkelijk een raadszetel behaalde. "Vooraf hadden we bedacht dat we met alle veertien kandidaten op één zouden staan, maar zodra de zetel binnen was, was het Pauline van den Tol op één." 

Uitgangspunt van Burgerstem Altena is dat de raadszetel gebruikt zou worden om de stem van de inwoner te laten horen in de gemeenteraad, maar volgens Himpers wilde Van den Tol daar teveel haar eigen draai aan geven. 

Fundamenteel anders
"Haar boodschap aan de rest van Burgerstem Altena was: Jullie mogen input leveren, maar de fractie bepaalt wat ze ermee doet. Juridisch gezien mag dat zo binnen een politieke partij, maar wij zijn een beweging. Wij denken daar fundamenteel anders over. Aan die veertien op één valt voor ons als bestuur betreft niet te tornen. De fractieoverleggen hadden we bijvoorbeeld met z'n allen willen doen. Pauline weet het blijkbaar beter, nou ja prima. Daar willen wij niet in mee gaan."

In de ogen van Himpers was het Van den Tol die binnen Burgerstem Altena zelf drie burgerraadsleden aan wees. "Terwijl vijf, misschien wel zes mensen die rol hadden willen hebben. Maar Pauline koos gewoon de mensen uit die ze wilde: Ger van Velthoven, Ada de Graaf-Nederveen en Marijn de Graaf. Dat is niet de manier waarop wij zouden willen werken binnen Burgerstem Altena." 

Rouleren
Het was ook de bedoeling dat de raadszetel zou gaan rouleren binnen de partij. "Dat hoort bij de bestuurlijke vernieuwing die wij voorstaan", zegt Himpers. "En daarbij kun je niet te lang aan het pluche blijven plakken. De raadszetel is bovendien voor het burgercollege, daar hoort geen politiek sausje over.  Pauline wil wel de realisatie van een burgercollege, maar niet de werkwijze. Uiteindelijk viel er niet meer te praten. Bij dit besluit is het bestuur zeker niet over één nacht ijs gegaan."

Dat Van den Tol toch de gemeenteraad in wil onder de naam Burgerstem Altena vindt Himpers niet chique. "Dit getuigt niet van respect naar al die mensen die in de aanloop naar de verkiezingen al die inspanningen hebben geleverd. Onder onze naam gekozen worden en dan de boel zo kapen. Het zou netjes zijn als ze onder haar eigen naam door zou gaan." Officieel heeft Van den Tol overigens nog niet aan Burgerstem Altena laten weten of ze afziet van haar zetel. Dat ze terug keert binnen de partij ziet Himpers niet gebeuren. "Hoe had je dat dan voor je gezien? Dit gaat om vertrouwen en dat is gewoon weg."

Draagvlak
Tegelijkertijd ziet Burgerstem Altena de behaalde zetel nog steeds als bewijs voor het draagvlak voor een burgercollege in Altena. "Daar willen we nog steeds mee aan de slag en we hopen dat we daarin ook de andere politieke partijen mee krijgen. Want we doen dit voor de gehele gemeenteraad, om de band tussen bestuur en inwoners te verbeteren."

Himpers zal dinsdag 8 januari inspreken tijdens de eerste cyclus van gemeenteraadsvergaderingen in Altena. "Ik zal daarbij mijn excuses aanbieden en onze vervolgstappen uit de doeken doen."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Van zeepkistenrace tot bombarie-optocht: heel Altena pakt uit met Koningsdag Foto's en video's 27 apr, 15:10
Afbeelding
Oranjestoet trekt door Werkendam: vlag hoog in de mast bij d'Altenaer en Goezate Foto's en video 27 apr, 13:25
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 27 apr, 06:20

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden