• De situatie aan de Minkeloos 5 en 6, met de woning van het timmerbedrijf op de voorgrond en daarachter het woonhuis van Teus van Houwelingen. Foto: Geurt Mouthaan
• De situatie aan de Minkeloos 5 en 6, met de woning van het timmerbedrijf op de voorgrond en daarachter het woonhuis van Teus van Houwelingen. Foto: Geurt Mouthaan Foto: Geurt Mouthaan

Brandbrief oud-wethouder over bouw loods bij buren in Noordeloos

29 nov, 10:00 Algemeen 3.031 keer gelezen

NOORDELOOS • De eerder dit jaar opgestapte wethouder Teus van Houwelingen van de gemeente Giessenlanden heeft een brandbrief van tien kantjes A4 geschreven aan de gemeenteraad, omdat zijn buren volgens hem de bouwvoorschriften aan hun laars lappen en het gemeentebestuur daarop niet goed reageert.

Van Houwelingen stapte in april dit jaar op als wethouder, vanwege vermeende belangenverstrengeling. Zijn buren willen een loods met een professionele timmerwerkplaats bouwen, pal naast zijn woning aan de Minkeloos in Noordeloos. De behandeling van de bouwaanvraag was in handen van collega-wethouder Akkerman.

Van Houwelingen ging ervan uit dat de vergunning afgewezen zou worden. Toen dat niet gebeurde en hij niet gehoord werd in de zaak, ontstond er en een onwerkbare situatie. Daarop diende hij op verzoek van de gemeenteraad zijn ontslag in.

Rechtszaak
Intussen is er een rechtszaak aangespannen tegen de bouw van de loods, maar omdat er al gebouwd wordt aan de loods en de voorschriften niet nageleefd worden, is Van Houwelingen in de pen geklommen om de gemeenteraad op te roepen om haar controlerende taak uit te voeren en het college terug te fluiten. Het college zou namelijk volgens Van Houwelingen niet of maar amper reageren op de overtredingen die volgens hem begaan worden bij de bouw.

De schuur zou te dicht bij zijn woning komen, er wordt al gebouwd terwijl de rechter nog een uitspraak moet doen, de normen voor geluidsoverlast waarmee gerekend wordt kloppen niet en bestaande bebouwing had al afgebroken moeten zijn. Verder verwijt hij het gemeentebestuur niet te communiceren naar hem en de andere buren over de plannen van het timmerbedrijf.

Afstand nemen
Het college van B&W van de gemeente Giessenlanden neemt afstand van de kritiek van de oud-wethouder. "Wij herkennen ons geheel niet in het door de heer Van Houwelingen geschetste beeld. Bovendien hechten wij er aan te melden dat er door het college niet bestuurlijk is ingegrepen", meldt het Giessenlandse gemeentebestuur. Wethouder Akkerman heeft daar op dit moment niets aan toe toevoegen. Het college zal wel zo spoedig mogelijk een iets uitgebreidere reactie geven op de inhoud van de brief. Maar ook die reactie zal beperkt zijn, omdat de vergunningsprocedure onder de rechter is.

Urgentie
Vanuit de gemeenteraad reageert Aart Schalk (ChristenUnie) terughoudend. Hij wacht graag de reactie van het gemeentebestuur af. "Dat er urgentie is lijkt ons duidelijk. Wij zijn zeer benieuwd wat de reden is dat een voorlopige voorziening van de rechtbank niet geleid heeft tot directe stopzetting van de bouwactiviteiten."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie