• Thymen Arensman.
• Thymen Arensman. Foto: Aangeleverd

‘Top tien liever ingeruild voor eindoverwinning kopman’

Sport 507 keer gelezen

BEESD/ROME • Na afloop van de Giro d’Italia was Thymen Arensman duidelijk. Hij had zijn top tien plaats het liefste ingeruild voor de eindwinst van zijn kopman Geraint Thomas.

Onmisbare kracht voor INEOS

De Welshmen van INEOS-Grenadiers verloor zijn roze trui op zaterdag tijdens een loodzware klimtijdrit, een rit waarin de talentvolle Arensman zijn kwaliteiten toonde. De jonge wielrenner uit Beesd, momenteel woonachtig in Andorra liet zien in de derde week van een grote ronde boven te komen drijven en was van grote waarde in de zware bergritten in de afsluitende week van de Giro. De Britse ploeg verloor belangrijke pionnen in het zware weer en tijdens valpartijen waardoor Arensman en zijn Belgische ploeggenoot De Plus onmisbaar werden om de aanvallen van Jumbo-Visma, met kopman Roglic te weerstaan.

Naar de zesde plek

Tot aan vrijdag leek het plan van INEOS te werken en leek Thomas op weg naar de eindoverwinning. Met het secondespel dat gespeeld werd bleek echter weinig zeker en kwam het tot een bloedstollende finale tijdens de klimtijdrit. Terwijl de wielervolgers naar dit duel keken schoof Arensman zelf ook steeds een stukje op in het algemeen klassement. Terwijl zijn kopman het hoofd moest buigen kroop Arensman naar de zesde plek.

Teamgevoel overheerst 

Arensman overtuigde de wielerfans van zijn talent om in een derde week nog heel sterk, misschien wel sterker te zijn dan alle anderen. Dat was voor hem zelf dan ook een reden om na afloop terug te blikken op de eerste week. “Wat als mijn ketting er niet af was gevallen tijdens de beklimming van de muur of wanneer ik niet achterop was gebleven nadat ik vast kwam te zitten achter een valpartij.” Toch overheerste het teamgevoel en de opdracht die was meegegeven. Met uiteindelijk een teleurstellende afloop.

‘Weer gegroeid’

“Ik heb in ieder geval weer laten zien dat ik gegroeid ben in een jaar tijd”, schrijft Arensman op sociale media in een bericht waarin hij zijn trainer bedankt. Ook zijn er felicitaties voor Jumbo-Visma en hun winnaar Primoz Roglic. Na een rustperiode zal Arensman beginnen aan het volgende deel van zijn wedstrijdprogramma. Menig Nederlander zal nieuwsgierig zijn of hij misschien niet toch deel uitmaakt van de Tour-selectie van INEOS maar de verwachting is dat hij deze nog even overslaat. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app