• Jacqueline Maris en Sienus van Bommel bij het graf van Reijertje en Ceesje van Bommel.
• Jacqueline Maris en Sienus van Bommel bij het graf van Reijertje en Ceesje van Bommel. Foto: Raphael Drent

Nieuwe aflevering in ‘Verborgen Verhalen’ over de oorlog in West Betuwe

Nieuws 1.221 keer gelezen

GELDERMALSEN • In het nieuwe deel van podcastreeks ‘Verborgen Verhalen’ van West Betuwe vertellen twee broers over hoe zij hun zus en broertje zijn verloren in de oorlog. Beelden die ze tot op de dag van vandaag niet kwijt raken.

Sienus van Bommel (nu 82, toen 3) was erbij toen zijn zevenjarige zus Reijertje door een explosie van munitie ter plekke overleed. Wim van Zijderveld (nu 92, toen 12) sliep in hetzelfde bed als zijn tienjarige broertje Bertus, toen hij dodelijk werd getroffen door een hele kleine granaatscherf. Hun verhalen blijven door de podcasts bestaan voor de toekomst. “Ze zijn helaas pijnlijk actueel.”

Ik hoor hem nog au, au roepen

In de afleveringen van ‘Verborgen Verhalen’ bezoekt Jacqueline Maris voor de gemeente West Betuwe een begraafplaats of kerkhof op zoek naar onontdekte verhalen van de inwoners die hier begraven liggen. “Stuk voor stuk, prachtige, spannende en ontroerende verhalen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat deze nieuwe verhalen mij in het bijzonder hebben geraakt. Dit omdat ik heb gesproken met gezinsleden van de oorlogsslachtoffers, die ze zelf gekend hebben en van ze hielden. Die emoties zijn zo voelbaar. Ook na 79 jaar. ‘Ik hoor hem nog au, au roepen’, zegt de 90-jarige Wim van Zijderveld bijvoorbeeld in de podcast. Dat doet wat met je hoor. Luister zelf maar”, beveelt Maris aan. 

Alert blijven 

Zeer indringend. Dat vindt Sienus van Bommel de podcastaflevering waarin hij het verhaal vertelt over zijn overleden zus Reijertje en broertje Ceesje. “Het geluid van de explosie die aan de podcast is toegevoegd, die knal komt echt bij mij binnen. Het brengt mijn herinneringen weer helemaal tot leven. Hoewel ik het beeld van toen nog altijd voor ogen heb. Als ik de oorlogsbeelden van nu zie, komen die emoties ook naar voren. Mensen die op de vlucht wegtrekken. Dan denk ik, zo ging het bij ons ook toen we in januari 1945 moesten evacueren uit Opijnen naar Tuil. Juist daarom is het belangrijk dat dit verhaal nu verteld wordt. We zien wat er nu weer allemaal gebeurt in de wereld en welke ellende dat veroorzaakt. We moeten alert blijven en genieten van wat we nu allemaal hebben. Dat hadden wij in en na de oorlog niet”, benadrukt Van Bommel. 

Herdenking oorlogsslachtoffers

Sienus bezoekt het graf nog regelmatig samen met mijn jongere broer Reijer, ook tijdens de officiële herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei. Sienus vertelt nog vaak het verhaal van Reijertje. “Zo blijft het bewaard, ook de toekomst, want onze oudere generatie sterft uit. Mijn moeder is nooit meer over het verdriet heen gekomen. Zo is het verhaal van Reijertje niet meer verborgen en blijft het voor altijd bewaard. Ook als ik er straks niet meer ben om het uit eigen ervaring te vertellen.” 

Meer informatie

De podcast ‘Verborgen Verhalen’ is te beluisteren via een QR-code op de betreffende begraafplaats of kerkhof, op Spotify en op www.beleefwestbetuwe.nl/verborgenverhalen

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden