• Foto ter illustratie
• Foto ter illustratie Foto: Defensie

Frustratie vanuit de gemeente, Defensie en bewoners

Nieuws 1.289 keer gelezen

HERWIJNEN • Defensie kwam opnieuw langs in Herwijnen om informatie te geven over de radartoren. Er heerste een grimmige sfeer en er was frustratie van beide kanten.

Meer informatie over de radartoren is te vinden in voorgaande artikelen, te vinden aan het eind van deze pagina.

Carolien Boogert van ‘Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen’, was aanwezig. “Het was een rustige avond met ongeveer dertig mensen. De vaste gezichten lieten zich weer zien.” 

Boogert: “Veel mensen kwamen open naar deze bijeenkomst, maar zonder hoge verwachtingen. Deze lage verwachtingen waren terecht want dezelfde inwoners kwamen zonder antwoorden naar buiten.”

Het ontwerpbesluit moet van tafel

Tot 16 mei kunnen er zienswijzen, schriftelijke meningen/reacties, op het tweede ontwerpbestemmingsplan, gestuurd worden. Ook de gemeente is druk met hun zienswijze die op 7 mei tijdens de raadsvergadering besproken wordt. Erwin Donga, verantwoordelijk voor het behandelen van de stukken omtrent de radartoren in Herwijnen, laat weten dat er een extra raadsvergadering in de agenda is gezet om de zienswijze te bespreken en tijdig naar Defensie te kunnen sturen. 

De gemeente is nog steeds fel tegen het plan en wil dat het ontwerpbesluit helemaal van tafel af gaat. De gemeente laat onder andere weten dat de locatie in Herwijnen niet de voorkeur mag hebben. Er te weinig aandacht is geweest voor gezondheid en milieu. En de afstand tot de bebouwing niet groot genoeg is. 

Een tweede avond

‘Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen’ had in dezelfde week een tweede avond georganiseerd. Daar kwamen ongeveer vijftig mensen op af. Boogert: “De sfeer was heel anders, er was motivatie en strijdvaardigheid.”

Tijdens deze avond hielp de stichting bewoners met het opstellen van hun zienswijze, veel van de bewoners die kwamen sturen een zienswijze op. 

Eerste Kamer

Rik Janssen SP lid in de Eerste Kamer is bijna zes jaar betrokken bij dit project. Ook hij heeft het tweede ontwerpbesluit gelezen. “Voor mij zijn er nog veel dingen niet duidelijk, dus ik ga kijken wat ik nog kan doen vanuit mijn kant.”

Zo heeft hij vragen over de locatie en de houding van het ministerie van Defensie. Daarnaast heeft hij meerdere bedenken over de ‘override knop’ die ineens uit het plan gehaald is. De ‘override knop’ haalt de beveiliging van de bediening van een radartoren af. Hierdoor kan de radartoren veel meer en verder zien en zal door dit hogere vermogen nog meer stralen.  

Verhaal is nog lang niet uit

Een medewerker van Rijksvastgoed, een bedrijf dat de gebouwen en gronden van de Rijksoverheid en Defensie beheert,  laat weten dat hij denkt dat dit project nog lang niet voorbij is en vraagt zich af of dit politiek of objectief eindigt. Ook de gemeente liet al eerder weten dat als het moet het bij de rechter wordt uitgevochten. 

Aan het eind van de zomer of begin dit najaar zijn alle zienswijzen behandeld en wordt het ontwerpbesluit met eventuele aanpassingen gepubliceerd. 

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden