• Betsy van Wijk met haar vriend Sjaak en de vrijheidsrokken.
• Betsy van Wijk met haar vriend Sjaak en de vrijheidsrokken. Foto: Jacqueline Maris
Met audio

Vrijheidsrokken en het vrijheidslied komen boven voor 5 mei

Nieuws 1.035 keer gelezen

HEESSELT • De oproep om in Heesselt vrijheidsrokken te komen maken die onlangs in ‘Het Kontakt’ stond, resulteerde in twee gezellige naaisessies met een paar vrouwen en bijzondere verassingen.

Vrijheidsrokken van hun moeders en oma’s vonden 

Tot verrassing en blijdschap van vrijwilliger van Stichting Kerk Heesselt, Betsy van Wijk leverde de oproep óók nog iets anders op: “Ik kreeg mailtjes van twee vrouwen, uit Est en uit Opijnen, die de zolder waren opgegaan. En daar Vrijheidsrokken van hun moeders en oma’s vonden. Geweldig!” Daarnaast is er tot Betsy’s grote verassing bladmuziek gevonden met tekst van het ‘Lied voor de Nationale Feestrok’.

Er werd voor deze rokken ook een lied geschreven. Het ‘Lied voor de Nationale Feestrok’ dat de vrouwen zongen, als ze met soms wel honderden bijeenkwamen om te dansen en de vrijheid te vieren. Op 5 mei zal het ook in de kerk van Heesselt klinken: Vlecht in Uw rok het patroon van Uw leven, Vrouwen en meisjes van dorp en van stad! 

Radiomaker Marnix Koolhaas kreeg toendertijd van sociologe Jolande Withuis een opname van het Nationale Feestrok lied. Dit is een korte weergave met daarin ook de oproep van Mammie Mies aan andere vrouwen om ermee aan de slag te gaan. Gelezen door Kiki Amsberg.

In haar Heesseltse huis haalt ze de rokken voorzichtig uit vloeipapier. Met liefde en huisvlijt zijn ze met tientallen lapjes in elkaar gezet. Het was een idee van verzetsstrijder Mies Boissevain-Van Gennep. Zij had veel geleden, zat in het kamp en verloor haar man en twee zonen. Daarom koesterde ‘Mammie Mies’ de vrijheid na de oorlog. Er was niks, maar met lapjes kon elke vrouw zo’n rok maken.

Er staan data op geborduurd en plaatsnamen. Zelfs een militair embleem en een epaulet met Je Maintiendrai. En ook nog een reep stof met de opbeurende tekst: We zijn er nog niet, maar we komen er wel. De Nationale Feestrokken kregen nummers; op een van de twee staat 1504 geborduurd.

Eén rok kan na de tentoonstelling ervan op 5 mei in het kerkje van Heesselt naar het Regionaal Archief Rivierenland. De andere gaat terug. Zij gaf ook foto’s: haar moeder met vier vriendinnen in rokken en een grote groep vrouwen met de handen juichend omhoog. 

Jacqueline Maris

Anne Ruth den Hertog

• Twee vrijheidsrokken.
• Vrouwen poseren met hun vrijheidsrokken.
• Bladmuziek van het feestrokkenlied.
• Vrouwen met hun feestrokken.
• Vrouwen marcheren met hun feestrokken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden