Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Radar Herwijnen: late bevestigingen, nieuwe vragen

Nieuws 1.584 keer gelezen

HERWIJNEN • Er zijn massaal zienswijzen ingediend tegen de komst van de defensieradar bij Herwijnen, maar de ontvangstbevestigingen laten lang op zich wachten. De Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen heeft contact gezocht met het Inspraakpunt. Ondertussen blijft de Eerste Kamer uiterst kritisch over de plannen van Defensie.

Zienswijze kenbaar maken
Bewoners en belanghebbenden konden tot en met maandag 29 januari jl. hun zienswijze op de komst van een Smart L defensieradar dicht bij de dorpskern van Herwijnen kenbaar maken. Dit kon digitaal, maar om uiteenlopende redenen gaven veel indieners de voorkeur aan een schriftelijke reactie, die zij ruim op tijd per post verstuurden, veelal aangetekend.

Alle digitale indieners kregen direct een ontvangstbevestiging per e-mail, maar van de schriftelijke indieners wordt veel geduld gevraagd. Op 12 februari, twee weken na het verstrijken van de deadline voor het indienen, had volgens de Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen een handjevol van hen een schriftelijke ontvangstbevestiging binnen.

Zorgen over het in behandeling nemen van de zienswijze
Het spreekt voor zich dat veel mensen zich zorgen (gingen) maken of hun zienswijze wel in behandeling wordt genomen. Dit geldt te meer omdat het Inspraakpunt Bureau Energieprojecten, dat alle ingekomen zienswijzen moet registreren en beheren, eerder aangaf dat alle zienswijzen zouden zijn bevestigd en zelfs al door de bewoners zouden zijn ontvangen.

Om duidelijkheid te krijgen over deze onoverzichtelijke en onbevredigende situatie, hebben tal van bewoners en de Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen contact gezocht met het Inspraakpunt. 

Bombardement aan zienswijze
Hieruit is gebleken dat de eerder verstrekte informatie onjuist is en dat men voor het verzenden van de ontvangstbevestigingen meer tijd nodig heeft gehad dan werd voorzien. Dat laatste komt door ‘het bombardement aan zienswijzen’ dat het Inspraakpunt zegt te hebben ontvangen.

Hierdoor is het overgrote deel van de ontvangstbevestigingen pas op vrijdag 9 februari de deur uit gegaan.

Het voorgaande betekent dat alle schriftelijke indieners deze week (7) hun eveneens schriftelijke ontvangstbevestiging binnen moeten hebben. De Stichting roept iedereen die vrijdag 16 februari nog geen reactie heeft ontvangen op om dit zo spoedig mogelijk te melden (info@nietnogeenradar.nl). Uiteraard kunnen indieners ook nog steeds telefonisch contact opnemen met het Inspraakpunt (070 379 89 79).

‘Override modus’

Op 23 en 30 januari hebben er technische briefings plaatsgevonden voor leden van de Eerste Kamer. Carolien Boogert, namens Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen: “Tijdens en voorafgaand aan deze briefings hebben de senatoren veel vragen gesteld. Vaak werden deze pas na herhaald indienen min of meer beantwoord. Wel is duidelijk geworden dat de beoogde radarinstallatie wordt voorzien van een ‘override modus’, een knop die de beveiliging / beperking eraf haalt. Dit is nieuwe informatie. 

Er wordt niet aan de ICNIRP-norm voldaan
Desgevraagd werd bevestigd dat de radar in deze modus niet voldoet aan de ICNIRP-norm, die als maatgevend geldt voor de toegestane hoeveelheid straling. Eerder hebben TNO en Defensie altijd beweerd dat de radar in ‘worstcasescenario’ altijd zou voldoen aan de ICNIRP. 

Wij hebben dit steeds tegen gesproken en dit – overschrijding van de ICNIRP – blijkt nu ook waarheid te zijn. TNO pretendeert onafhankelijk onderzoek te verrichten, de vraag rijst nu hoe afhankelijk deze onderzoeken daadwerkelijk zijn.

Vragen en twijfels bij senatoren
De briefings hebben tot doel de leden van de Eerste Kamer optimale duidelijkheid te verschaffen over de ontwikkelingen rond de radar. Uit de reacties van de senatoren kan echter worden afgeleid dat zij nog steeds veel vragen en twijfels hebben en dat zij de verrichtingen van Defensie daarom nauwgezet blijven volgen.”

Meer lezen?
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/375569/college-en-raad-eensgezind-geen-radartoren-in-herwijnen
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/375005/radarplan-herwijnen-gepubliceerd-bewoners-blijven-tegen
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/ingezonden/366145/al-zeven-jaar-discussie-over-radartoren-en-herwijnen

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden