Afbeelding
Foto: Defensie

Al zeven jaar discussie over radartoren en Herwijnen

Ingezonden 1.074 keer gelezen

HERWIJNEN • Na zeven jaar discussie over een tweede Radarinstallatie in Herwijnen is er nog steeds geen helderheid hierover. 

Onlangs werden opnieuw vragen ingediend in de Eerste Kamer, door CDA, SP en nu ook door BBB. Daarbij kwamen de te geringe afstand tot de bebouwde kom aan de orde, alsook de in diverse onderzoeken gesuggereerde negatieve gezondheidsgevolgen: zouden de in deze onderschatte gezondheidsgevolgen betreffende Chemours, Tata Steel en Broom-6 hier niet tot afgelasting van de plannen moeten leiden?

De CDA fractie West Betuwe vraagt zich af waarom er geen gehoor gegeven wordt aan de twee in de Tweede Kamer aangenomen moties betreffende ‘ zoek een andere locatie’ en ‘ stop met de eerder aangenomen en  Rijkscoordinatieregeling’. Volgens hen wordt er geen rekening gehouden met de onmogelijke verkeerssituatie die gaat ontstaan, en is zonder inspraaktoepassing door defensie reeds de vergunning verschaft voor de frequentiegebruiksrechten (anders dan gebruikelijk en eerder toegezegd). Dat terwijl er sprake is van overschrijding van de limieten zoals genoemd in de EMC-beleidsregel. Het is nog niet helder welke geluidsbeperkende maatregelen nodig zijn bij de eerder geplaatste radar in Wier( frl), die operationeel nog niet voldoet. 

CDA vindt het niet logisch in Herwijnen een vergelijkbare installatie te plaatsen die evenmin operationeel kan voldoen en de verwachting volgens hen in Wier is, gebaseerd op ervaringen , dat niet het vereiste effect kan worden bereikt. In Wier is sprake van een toegezegde bijdrage van 250.000 euro ter afkoping van de geleverde op onjuiste aannames gebaseerde verwachtingen en dat roept alleen maar vragen op. 

Er blijken volgend defensie geen adviezen nodig te zijn van de omgevingsdienst, geen CO2 metingen , geen MER en geen WNB vergunning, terwijl bekend is dat een radar invloed heeft op flora en fauna en Herwijnen gelegen is nagenoeg in een Natura 2000 gebied alsook zeer nabij het op de werelderfgoed Unesco geplaatste Nieuwe Hollandse Waterlinie. CDA hoopt dat de radar niet in Herwijnen geplaatst wordt. 

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden