Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

College en raad eensgezind: geen radartoren in Herwijnen

Nieuws 1.202 keer gelezen

WEST BETUWE • Tijdens de tweede ingelaste raadsvergadering van de gemeente West Betuwe is donderdag overeenstemming bereikt over de zienswijze (oftewel het verweerschrift) tegen de bouw van het militaire radarstation aan de Broekgraaf in Herwijnen. 

In die zienswijze geven college en raad gezamenlijk nadrukkelijk aan tegen die bouw te zijn. “We willen geen radartoren in Herwijnen!” 

De aanpassingen en toevoegingen die tijdens de eerste bijeenkomst door de raad zijn voorgesteld, hebben het document bijna twee keer zo lang gemaakt. Maar het eindresultaat stemde tot algehele tevredenheid. 

Zo zijn onder meer de passages over gezondheid en straling aangescherpt. 

Samen optrekken
Enkele raadsleden, waaronder Petra van Kuilenburg (LLBWB), Renske de Zwart (GL) en Diane de Zeeuw (VVD) uitten wel hun ontevredenheid over het hele proces. Met name uitten ze kritiek op de krappe tijd die er was om tot een gedegen zienswijze te komen. Deze moet namelijk voor het eind van de maand zijn ingediend bij het Ministerie van Defensie.

Wethouder en portefeuillehouder Jacoline Hartman legde uit dat er gewacht is op de uitkomsten van het onderzoek van de Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen. En de juridisch adviseur van de gemeente, Gerrit van der Veen van AKD in Rotterdam: “Het leek ons wijs om gebruik te maken van het voorwerk van de stichting, zodat wij niet alle details hoefden te onderzoeken.” 

Hij verklaarde dat de gemeente samen met de stichting wil optrekken met complete, tevens elkaar aanvullende en versterkende zienswijzen. Uiteindelijk is ook op voorstel van raadslid De Zeeuw nog een disclaimer toegevoegd, zodat indien nodig, adequaat gereageerd kan worden op de nog niet plaatsgevonden tweede technische briefing van TNO.

Ellis Frans-Kapma

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden