Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Radarplan Herwijnen gepubliceerd, bewoners blijven tegen

Nieuws 2.484 keer gelezen

Herwijnen • Na jaren van hoop en vrees voor de inwoners van Herwijnen heeft Defensie op 18 december het ontwerp Rijksinpassingsplan voor plaatsing van het Smart L radarstation gepubliceerd. Stichting Niet nóg een radar in Herwijnen roept inwoners op om voor 29 januari bezwaar in te dienen.

Dit ondanks ernstige bezwaren van vele inwoners, verzet van de gemeente West Betuwe, politieke tegenstem uit de Tweede Kamer en een bijzonder kritische Eerste Kamer.

Op 15 januari mochten bewoners vragen stellen op een door Defensie georganiseerde inloopavond. De bijeenkomst werd druk bezocht, maar kon de onrust en het ongenoegen niet wegnemen. Bezoekers kwamen bezorgd, ze vertrokken nog bezorgder. 

Aan boeren met aangrenzende percelen werd geadviseerd om na ingebruikname van de radar niet langer dan tien minuten in de buurt van het radarterrein te verblijven. Ook werd gezegd dat het voor passanten niet verstandig is zich straks langer dan tien minuten rond de kruising Broekgraaf / Nieuwe Steeg op te houden.

Risico’s blootstelling stralingen
Weliswaar werd bij een andere stand van Defensie weer afstand genomen van deze adviezen, maar begrijpelijk genoeg stelde dat de bezoekers niet gerust. Zij houden grote zorgen over de risico’s van langdurige blootstelling aan de zeer krachtige radarstraling voor hun gezondheid.

Het dorp ligt op nog geen kilometer van de stralingsbron en een aantal boerderijen nog dichterbij. Ook zijn er zorgen over de gezondheid van vee en natuur en over storingen aan apparatuur, waaronder medische devices zoals een ICD en/of pacemaker. Een van de fabrikanten adviseert hartpatiënten niet dichter dan 950 meter bij de radar te komen.

Plaatsing van de Smart L radar zo dicht bij een dorpskern blijft onverantwoord, vindt ook de Stichting Niet nóg een radar in Herwijnen. De organisatie heeft de afgelopen jaren met gedegen onderzoek aangetoond dat deze radar niet veilig in Herwijnen kan worden geplaatst. Hierdoor heeft de landelijke politiek zich al meerdere keren tegen het plan uitgesproken. 

Ook zijn diverse moties aangenomen waarin Defensie wordt verzocht meer onderzoek te doen en een alternatieve locatie te zoeken, niet zijnde Herwijnen. Defensie negeert deze moties. 

De Eerste Kamer stelde al honderden kritische vragen en heeft in december, op de valreep, een stokje gestoken voor publicatie van de vergunningaanvraag, omdat de toezeggingen van voormalig staatssecretaris Visser niet werden nageleefd. Op 23 en 30 januari zijn er technische briefings gepland voor leden van de Eerste Kamer.

Zienswijze voor 29 januari indienen
Inwoners en andere belanghebbenden kunnen tot uiterlijk 29 januari bij Defensie een zienswijze (met hun bezwaren) indienen. De Stichting adviseert met klem dit te doen. Ze richt zich hierbij in het bijzonder tot inwoners die eigenlijk tegen de radar zijn, maar zich tot nu toe niet hebben geroerd omdat zij de zaak kansloos achten.

Het is nú het moment om in actie te komen! Hoe meer zienswijzen, hoe groter de kans om het tij te keren. Wie geen zienswijze indient, kan in het verdere proces geen inbreng meer leveren.

Een zienswijze kan gestuurd worden naar Bureau Energieprojecten - inspraakpunt Radarstation Herwijnen, Postbus 111, 9200 AC Drachten of via: www.rvo.nl/herwijnen. Hulp nodig bij het opstellen van een zienswijze? Email naar: info@nietnogeenradar.nl.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden