V.l.n.r. Else Ringnalda, Hans Vernooij en Dick Holman.
V.l.n.r. Else Ringnalda, Hans Vernooij en Dick Holman. Foto: Anne Ruth den Hertog

Ode aan de Linge: Kunst, Muziek, eten en hopelijk de zon

Nieuws 945 keer gelezen

GELDERMALSEN • “Muziek, kunst, horeca en hopelijk een lekker zonnetje”, daar hoopt Dick Holman op, één van de organisatoren van de tiende editie van het festival ‘Ode aan de Linge’. Het festival wordt tijdens Pinksteren in de Heemtuin gevierd.

Dertig kunstenaars uit verschillende hoeken van Nederland in de Heemtuin hun kunst ten toon stellen. Het thema van dit jaar is ‘Vertepijn’. “Heimwee naar alles wat je vertrouwt en verlangen naar het onbekende van de toekomst; of het onbekende dat er was toen je zo’n twee jaar oud was”, legt Else Ringnalda, een van de deelnemende kunstenaressen uit.

Een tweedaags kunst festival met zo’n 1500 bezoekers

“Ooit toen wij begonnen met Ode aan de Linge was het idee om kunstwerken in het Lingepark te zetten en die voor een bepaalde tijd tentoon te stellen. Inmiddels is dat uitgegroeid naar een festival van twee dagen met ongeveer 1500 bezoekers”, vertelt Hans Vernooij, een andere organisator die sinds de eerste ‘Ode aan de Linge’ betrokken is.

Dick Holman, Hans Vernooij en Else Ringnalda zitten op houten stoeltjes aan een tafel in de Heemtuin, naast de schaapskooi. Holman en Vernooij zitten hier regelmatig. “Dit is het hart van de Heemtuin, hier zitten wij op zaterdagmorgen met koffie, we werken aan de tuin of we praten gewoon met elkaar”, vertelt Holman. Tijdens het gesprek steken Holman en Vernooij regelmatig hun hand op of groeten ze voorbijgangers. Vernooij: “Inmiddels kennen wij alle buren van de Heemtuin wel.”

‘Hart voor de Heemtuin’ is buurtproject met buurtbewoners, gestart om meer aandacht voor de verwaarloosde heemtuin te vragen. Het verschuift nu naar sociaal project waar aandacht is voor elkaar en de natuur

“Het mooie aan de Heemtuin is dat alle oorspronkelijke begroeiing van West Betuwe hier is verzameld. Het wordt niet elke week bijgehouden, waardoor het een lekkere wilde tuin is en daar zijn wij blij mee”, vertelt Vernooij.

De organisatie, die naast Hans Vernooij en Dick Holman bestaat uit drie andere organisatoren, is nu bezig met de laatste voorbereidingen aan het festival. In het midden van het festival is er een podium en horeca.

Naast de vijf organisatoren is George Pancras verantwoordelijk voor de muziek en zijn er twintig vrijwilligers en buurtbewoners betrokken bij het festival. De buurt zorgt ook voor stroom en watervoorzieningen.

Ik kijk uit naar het diner in de Heemtuin

De dertig kunstwerken zijn verdeeld over de Heemtuin, daarnaast staan er muziek optredens door de Heemtuin verspreidt waardoor bezoekers gelokt worden naar alle hoeken van de Heemtuin. Verder is er ook een bootje waarmee men een aantal kunstwerken vanaf het water kan zien.

Holman kijkt uit naar het diner van zaterdagavond. “De avond voor het festival komen alle kunstenaars en organisatoren samen en hebben we een diner in de Heemtuin. Ik kijk daar enorm naar uit.”

Meer informatie: www.odeaandelinge.nl

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden