• Bewoners krijgen uitleg over de aanleg van het zonnepark.
• Bewoners krijgen uitleg over de aanleg van het zonnepark. Foto: Dick Aanen

Dorp Spijk blijft uiterst sceptisch over saneringsaanpak

Nieuws 1.831 keer gelezen

SPIJK • Het dorp Spijk blijft uiterst sceptisch over de voorgestelde saneringsaanpak van de vervuilde grond aan de zuidkant van golfterrein The Dutch. Nieuwe partner ESG, sinds mei dit jaar eigenaar van dit deel van het terrein, kreeg donderdagavond aan het begin van een bewonersavond in dorpshuis Lingehof bakken met kritiek over zich heen. 

Het adviesbureau is ingeschakeld door The Dutch om als gebiedsontwikkelaar de zogenaamde Zuidbaan verder te ontwikkelen en te realiseren.

ESG zegt samen met het landelijke aannemingsbedrijf BAM vaart te kunnen maken met de sanering, in combinatie met de aanleg van een zonnepark en een recreatieve gebiedsontwikkeling. De projectontwikkelaar wil de met LD-staalslakken vervuilde grond inpakken, aan de bovenkant met plastic met daarboven een laag zand en klei. En aan de onderkant komt een ‘ophooglaag’ met zand van een halve meter. Op deze manier kunnen er via het regenwater geen gevaarlijke stoffen meer doordruppelen naar het grondwater, zeggen de initiatiefnemers. 

“Wij vinden het een erezaak om het probleem op de locatie zelf te kunnen oplossen”, zei Frank Vrolijks, directeur ESG Tech. “Het moet op een milieu-verantwoorde manier en het moet op een ruimtelijk aantrekkelijke manier.” 

‘Rommel moet weg’
ESG had vijf tafels neergezet, waar medewerkers van ESG Tech en aannemersbedrijf BAM uitleg wilden geven over details van de aanpak. Maar dorpelingen kwamen al direct in opstand. “Die rommel moet weg, die hoort hier niet”, zei één van de aanwezigen. “Er ligt al een gifbelt, het water is vervuild. Ik durf niet eens meer het ijs te eten bij die ijsboer.”

Grote twijfels
De boze bewoner heeft grote twijfels of de aanpak met afdekken van de vervuilde grond soelaas zal bieden. “Plastic is vergankelijk en dat betekent dat je over twintig, dertig of veertig jaar weer met hetzelfde milieuprobleem zit, met het gevaar dat het grondwater weer wordt vervuild. Ik krijg nu de indruk dat de keuze al is gemaakt. Maar mijn vraag is: ‘Wordt de grond afgevoerd: ‘ja of nee?’. Als ik daar geen antwoord op krijg, verlaat ik nu de zaal. Want dan heb ik het idee dat we hier alleen maar voor de bühne zitten.”

Meer reacties
Er kwamen veel meer reacties vanuit de zaal. ‘Hoe zit het nu met de golfbaan die aan de dorpsbewoners was beloofd en waarom wordt er nu een zonnepark aangelegd?’, ‘Waarom wordt de vorige directeur van The Dutch niet aansprakelijk gesteld?’, ‘Waarom zijn er geen raadsleden uitgenodigd voor deze bijeenkomst.”

Aanschuiven
“Jullie emoties snap ik ook”, zei Mark Brands, eigenaar van ESG. Hij gaf aan dat zijn bedrijf heel goed onderzoek heeft gedaan. “We zouden het op prijs stellen als jullie zouden aanschuiven aan de tafels en daar de vragen voor te leggen aan onze mensen.”

Na het emotionele begin verliep de avond verder relatief rustig.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden