• De kruiwagen is symbool geworden voor de acties voor een gezondere aarde.
• De kruiwagen is symbool geworden voor de acties voor een gezondere aarde. Foto: prive-bezit

Krui-tocht van Henry Mentink groeit uit tot Kruiwagenmars

Nieuws 839 keer gelezen

REGIO • Henry Mentink uit Varik liep vorig jaar met een kruiwagen naar Parijs met een oproep om beter te zorgen voor de aarde. Zijn oproep vond breed weerklank en leidde tot allerlei nieuwe initiatieven, waaronder een grote Kruiwagenmars naar Brussel, eind mei. “We kunnen de problemen met stikstof en water echt oplossen als we zorgen voor een gezonde bodem.”

“Vorig jaar vroeg ik UNESCO om de aarde op de Werelderfgoedlijst te zetten, om zorg en bescherming te garanderen. Die Krui-tocht inspireerde anderen ook om in actie te komen”, vertelt Henry. Zo organiseerden Haagse scholieren in oktober een Kruiwagenmars, en op 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lopen studenten van groene agrarische scholen met gevulde kruiwagens naar elkaars school. 

Henry vastberaden

Hoe ver weg het ideaal van een gezonde aarde ook nog lijkt, Henry is vastberaden. “Steeds meer mensen beseffen dat we een gezonde landbouw, op een levende bodem, nodig hebben om voedsel van goede kwaliteit te produceren en de huidige stikstof- en waterproblemen op te lossen. Uiteindelijk is iedereen daar bij gebaat: boeren, burgers en natuur.”  

Kruiwagenmars naar Brussel

Henry loopt eind mei ook mee met de grote Kruiwagenmars naar Brussel, een initiatief van Stichting Symphony of Soils in samenwerking met Nederlandse en Belgische partners. Van 24 tot 31 mei wandelt een bont gezelschap van mensen uit de agrarische sector, wetenschap, bestuur, burgerij, onderwijs en gezondheidszorg van Zundert naar Brussel. Onderweg zijn er stops bij inspirerende initiatieven. 

In Brussel overhandigt de groep Frans Timmermans een manifest met de oproep om de bodemkwaliteit leidend te maken in landbouwbeleid. “We hopen er met 100 kruiwagens aan te komen. Dat is natuurlijk ook een beetje theater, maar het trekt wel de aandacht” zegt Henry met een glimlach. “Zo’n kruiwagen is ook een mooi symbool: waar je kruiwagens ziet, zijn mensen dicht bij de aarde. 

Positieve actie

“We voeren bewust op een positieve manier actie, omdat dat mensen inspireert en met elkaar verbindt. Je bereikt er ook veel meer mee dan met het uitvergroten van onderlinge verschillen. Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde: een gezonde leefomgeving. Vergis je niet, veel boeren willen het ook graag anders, maar vanwege de vaak hoge hypotheeklasten voelen ze zich gedwongen om veel te produceren, ten koste van de bodem en omgeving. Daarom lopen ook agrarische organisaties mee naar Brussel. 

Zo versterken we de onderlinge contacten en kunnen gezamenlijk invloed uitoefenen op het beleid.” Alhoewel het hoofddoel van de Kruiwagenmars hetzelfde is als zijn Krui-tocht van vorig jaar, zijn er organisatorisch grote verschillen, vertelt Henry. “Vorig jaar was ik het boegbeeld en organiseerden we een tocht van maanden met een klein groepje mensen. Nu is het een tocht van een week en is de organisatie breder en beter geregeld.” 

Afschaffen van eigenaarschap 

Henry en zijn samenwerkingspartners hebben intussen veel voorbeelden en ideeën verzameld om handen en voeten te geven aan hun voorstellen. Voor Henry is het afschaffen van eigenaarschap van grond een belangrijk punt. “Als grond van de gemeenschap is, vallen hypotheeklasten voor de eigenaar weg, en daarmee de druk om de grond uit te putten. Zelfs van 1 hectare grond kun je leven als je het goed organiseert!” zegt Henry stellig. De gedachte dat dit een onhaalbaar ideaal is, is inmiddels achterhaald door de werkelijkheid. 

Vrijgemaakte grond 

“Op veel plaatsen in de wereld is gezamenlijk grondgebruik van oudsher gebruikelijk. Tegenwoordig moet grond er meestal voor vrijgekocht of gedoneerd worden, en dat is ook mogelijk. Zo is er in Belgie een organisatie van boeren met een bedrijf op vrijgemaakte grond. Zij lopen ook mee in de mars naar Brussel.” Henry zelf heeft ook ervaring met zo’n constructie: de grond onder zijn thuisbasis, het Veerhuis in Varik, is ook “vrijgekocht” door donateurs en ondergebracht in een stichting. www.veerhuis.nl en kruiwagenmars.be

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden