• Nils Verheul hoopt dat deze vlag in Meteren massaal te zien zal zijn.
• Nils Verheul hoopt dat deze vlag in Meteren massaal te zien zal zijn. Foto: Cees Hoogteyling

Wijken verbinden met een vlag voor Meteren

Algemeen 1.461 keer gelezen

METEREN •  Het dorp Meteren heeft vanaf nu, zoals bijvoorbeeld de dorpen Rhenoy, Enspijk en de stad Heukelum, een eigen herkenbare vlag. Een witte vlag met daarin een azuurblauw schild met een zilverachtige lelie. 

Of het historisch helemaal klopt, is niet helemaal duidelijk. Het is niet uitgesloten dat de lelie goud gekleurd was. Meteren was vroeger, in 1267, onderdeel van Malsen het huidige Geldermalsen. Het dorp heeft een geschiedenis die toch wat onderbelicht is gebleven. Meteren werd in 1265 al genoemd in een oorkonde als ‘Curtis de Meteren’.

De vlag

De vlag voor Meteren is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Bij Nils Verheul heeft aan de vlag van Rhenoy een prettige herinnering. Nils woonde eerder in Rhenoy en woont nu met zijn gezin in Meteren woont. Nils: “Als bij diverse gebeurtenissen in ons dorp de roodgekleurde Rhenoyse Vlag met het bijbehorende dorpswapen uithing, gaf dat mij altijd het gevoel van verbinding met elkaar. We wonen nu zo’n vijf jaar in Meteren, op de Kalenberg, met heel veel plezier. Meteren is in de vorige eeuw behoorlijk aan inwoners gegroeid. Alles vanuit Geldermalsen gezien, boven de spoorlijn is Meteren geworden. Een prachtig dorp, met veel mogelijkheden. Het is jammer dat er altijd wordt gesproken over het oude dorp Meteren, over Kalenberg en De Plantage. Er wordt over gesproken alsof het drie dorpen zijn. Dat doet mij wel eens pijn. Ik ben secretaris in het bestuur van de Dorpsraad en die heeft ook een kernagenda gemaakt voor Meteren. 

Samenwerking met meerdere bewoners

Toen ik met andere inwoners, onder het genot van een drankje het idee opperde om wat te gaan doen om van de driedeling een eenheid te maken, kwamen de handen gauw op elkaar. Zo is het idee van de ‘Meterense Vlag’ geboren. We zijn in de geschiedenis gedoken en hebben daarna het ontwerp gemaakt. De vlaggen zijn besteld en nu gaan we ermee de boer op. Ik hoop dat we er veel verkopen en dat de vlag de verbinding van de drie wijken zal uitstralen. We gaan ervan uit dat de dorpsvlag op speciale dagen aan veel gevels zal wapperen.” De vlag is vanaf nu verkrijgbaar.

Eenheid in verdeelde wijken

Nils Verheul vertelde dat hij met medestrijders, voor de eenheid van het nu nog in drie wijken verdeelde dorp, de geschiedenis is ingedoken. Het wapen is afgeleid van het wapen van Van Eyll. In het begin van de 15e eeuw stierf Johanna van Kuyk, Vrouwe van Cuijk, Grave, Est en Meteren, kinderloos. Haar zuster Elisabeth kreeg de bezittingen in Meteren. Elisabeth was getrouwd met Jan van Tiel, ook wel genoemd Jan van Eyll of Jan van Meteren. De nakomelingen waren van 1450 tot 1694 eigenaren van de Heerlijkheid Meteren. Tijdens het bouwrijp maken van De Plantage zijn er bij opgravingen resten gevonden van Huis Meteren en Huis Blanckenstijn.

Informatie

De nieuwe vlag, met de Franse lelie, staat symbool voor eenheid in Meteren. De vlag is vanaf nu verkrijgbaar. Nils Verheul is het centrale verkooppunt van de Meterense Vlag. De vlag kost € 29,95.Om te bestellen en informatie: nils.verheul@gmail.com

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden