• In de cortenstalen gedenkbomen kunnen ouders van deze kindjes een blaadje hangen ter nagedachtenis.
• In de cortenstalen gedenkbomen kunnen ouders van deze kindjes een blaadje hangen ter nagedachtenis. Foto: Aangeleverd

Buren en Lienden: bijzondere gedenkbomen voor stil-geboren of te vroeg geboren kinderen

Nieuws 423 keer gelezen

BUREN/LIENDEN • Buren en Lienden hebben een gedenkboom voor stil-geboren of te vroeg geboren kinderen die voor 24 weken zwangerschap geboren zijn. 

Ouders van deze kinderen kunnen een blad in de boom hangen met een inscriptie erop. Er is al heel lang behoefte aan een gedenkplaats als deze die op initiatief van drie inwoonsters van de gemeente Buren tot stand is gekomen. 

De gedenkboom in Lienden staat op de begraafplaats aan de Haagsestraat. De officiële ingebruikname is op 24 april om 14.00 uur op de Algemene begraafplaats aan de Blatensedijk in Buren.

Afscheid

Voor deze kinderen was er tot nu toe geen plek om hen te gedenken. Danielle Gielen, Veronica van der Linden hadden beiden te maken met het overlijden van een kindje tijdens de zwangerschap. Hetty van Lutterveld had te maken met het overlijden van twee kleinkinderen tijdens de zwangerschap. Hun ervaring is dat er eigenlijk geen keuze is als je zoiets overkomt. “Het viel ons op dat er voor deze groep overleden kinderen heel weinig keuzes zijn en juist in een periode die zoveel emotie met zich meebrengt wil je op een goede manier afscheid kunnen nemen.”

Daarom namen zij enkele jaren geleden het initiatief tot een gedenkboom op een foetushof op begraafplaatsen in de gemeente Buren. Een initiatief dat door de gemeente is omarmd en nu zichtbaar wordt op de begraafplaatsen in Buren en Lienden. Danielle vindt het fijn dat deze gedenkplek nu gerealiseerd is: “Dat de kinderen nu zichtbaar worden vind ik erg mooi en belangrijk.

Deze kindjes worden door de buitenwereld niet gemist maar zijn wel onderdeel van een gezin. Wettelijk is het een miskraam wanneer je voor 24 weken zwangerschap een kind verliest, maar zo zwart wit is het niet. Er zit gevoel bij dat nu zichtbaar is voor de buitenwereld. Een groot gemis wat wij als ouders hebben ervaren tijdens het overlijden van onze zoon die met 22 weken zwangerschap is geboren en overleden.”

Stil en onzichtbaar

Ook Veronica is dankbaar dat deze plek er nu is: “Stil en onzichtbaar verdriet krijgt een plek om te gedenken. Ik ben dankbaar voor de medewerking van de Gemeente en mensen die (belangeloos) mee hebben gewerkt om deze gedenkplekken te realiseren.”

Hetty is als oma van twee overleden kleinkinderen, die geboren zijn rond de 24 weken, dankbaar dat de gedenkbomen er nu zijn: “Het is mooi dat de namen van onze kleinkinderen nu ook zichtbaar zijn. De dankbaarheid van onze kinderen dat ze nu een plekje hebben om hun kinderen te gedenken. Ik hoop ook voor andere ouders dat deze gedenkboom van veel betekenis mag zijn.”

Blaadje ter nagedachtenis

In de cortenstalen gedenkbomen kunnen ouders van deze kindjes een blaadje hangen ter nagedachtenis. Op die manier blijven zij in de herinnering voortleven.
Als ouders een blaadje willen ophangen in de gedenkboom omdat zij ook een stil-geboren of te vroeg geboren kindje hebben gekregen dan kunnen zij binnenkort daarover meer informatie vinden op de website van de gemeente Buren.

De beplanting rond de gedenkbomen (de hagen op de begraafplaats in Lienden en de hagen en de bomen op de begraafplaats in Buren) zijn kosteloos geschonken en geplant door lokale hoveniers: Marien van Lutterveld en door Buijserd Groenonderhoud.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden