• Bijeenkomst over sociale toegankelijkheid van erfgoedorganisatie.
• Bijeenkomst over sociale toegankelijkheid van erfgoedorganisatie. Foto: Ben Nienhuis

Erfgoedvrijwilliger.nl organiseert drie bijeenkomsten over sociale toegankelijkheid

Algemeen 351 keer gelezen


TIEL • Erfgoed is van ons allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt in het museum of op andere erfgoedlocaties?

De provinciale erfgoedhuizen vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen, als vrijwilliger of als bezoeker. Om die reden organiseren zij vanuit het vrijwilligersplatform Erfgoedvrijwilliger.nl drie online bijeenkomsten over sociale toegankelijkheid. Vrijwilligers of professionals die werkzaam zijn in het erfgoedveld kunnen bij deze bijeenkomsten aanschuiven.

Wat is sociale toegankelijkheid?

Sociale toegankelijkheid betekent dat er op een gewone manier met de bezoeker wordt omgegaan. Een gastvrij ontvangst, goed te woord worden gestaan en de juiste informatie binnen handbereik. In de praktijk is dat helaas nog niet altijd vanzelfsprekend, veelal vanuit onwetendheid.

Drie online bijeenkomsten, georganiseerd door Erfgoedvrijwilliger.nl, vormen een aanzet voor erfgoedorganisaties om hiermee aan de slag te gaan. Centraal staat de vraag: hoe maak je jouw erfgoedorganisatie toegankelijker?

Ervaringsdeskundigen aan het woord en praktisch aan de slag

De eerste bijeenkomst is een introductie op het onderwerp sociale toegankelijkheid. Expert Elvera van Leeuwen, werkzaam voor Mikxs, leert de deelnemers hoe je, ook met weinig geld en middelen, een erfgoedbezoek voor iedereen toegankelijk maakt. In de tweede bijeenkomst zijn de ervaringsdeskundigen aan het woord. Hoe heeft hun fysieke of verstandelijke beperking invloed op hun bezoekerservaring of het vrijwilligerswerk?

In de derde bijeenkomst gaan de deelnemers praktisch aan de slag. Sociale toegankelijkheid begint namelijk al op je website, maar hoe zorg je voor de juiste informatie? De drie bijeenkomsten zijn apart te volgen, maar de organisatoren raden aan om ze alle drie bij te wonen voor een compleet beeld.

Meer informatie en aanmelden

Op www.erfgoedvrijwilliger.nl is meer informatie te vinden over de bijeenkomsten. Op de website is aanmelding mogelijk via het formulier. Vragen kunnen per mail gesteld worden: info@erfgoedvrijwilliger.nl.

Erfgoedvrijwilliger.nl

De erfgoedsector in Nederland draait door de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Deze vrijwilligers zetten zich in voor het behouden, onderzoeken en beleven van erfgoed. Erfgoedvrijwilliger.nl ondersteunt erfgoedvrijwilligers en erfgoedorganisaties, ontstaan vanuit OPEN: de samenwerking tussen de Nederlandse erfgoedhuizen.

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie