• Wethouder Remco Dijkstra overhandigde de trotse bewoners een beeld van Flipje.
• Wethouder Remco Dijkstra overhandigde de trotse bewoners een beeld van Flipje. Foto: Jan Bouwhuis

Eindelijk open dag van Prezzent De Ark

Algemeen 1.533 keer gelezen

TIEL • Ze wonen er al vanaf april vorig jaar, maar door steeds maar weer een lockdown kon er niet eerder een écht feestje gevierd worden. Om teleurstellingen te voorkomen hebben ze lang gewacht, maar vrijdag was er dan toch eindelijk de feestelijke open dag. 

De opkomst was groot, medewerkers, familieleden, buurtbewoners, belangstellenden en natuurlijk de bewoners zelf. Op een zonovergoten parkeerplaats was het een gezellige drukte, compleet met muziek en een hapje en een drankje. Bewoners hadden zich feestelijk uitgedost en vertelden enthousiast over hun nieuwe huis. 

Annemarie Amaduakis liet enthousiast haar mooie appartement zien. “Ik heb hier ruimte, dat heb ik nodig want ik heb astma”, vertelt ze. Ze woont op de begane grond aan de achterzijde, met uitzicht op de stadsgracht, binnenkort wordt de tuin nog aangelegd. “Het is mooi hier, een leuk nieuw huis, ik had veel zin in de verhuizing.” Aan de voorzijde woont Claudia Louwman. “Ik heb de mooiste kamer van het huis”, zegt ze terwijl ze een rondleiding geeft. 

Flipje
Het gebouw van Prezzent aan de Hoveniersweg in Tiel telt zestien woon- en zorgappartementen en evenveel bewoners, met 24-uurs begeleiding door een team van negen medewerkers. In de gezamenlijke huiskamer treffen we Dick Cornelisse. “Ik vind het hartstikke leuk om hier te wonen”, stelt hij.

De verhuizing had hij wel een beetje spannend gevonden en in het begin moest hij natuurlijk erg wennen. In de huiskamer prijkt het Flipje beeld. De bewoners hebben dit gezamenlijk gekregen van wethouder Dijkstra, eerder die middag. Er zijn vier woonlagen, alle bewoners hebben een eigen woonkamer met open keuken, een eigen badkamer en slaapkamer. Ze hebben een deel van de inrichting zelf uit mogen kiezen, zoals de kleur van de vloer, het materiaal van de keuken en de kleur van hun gordijnen. 

“Ze hielpen ook zelf mee met de verhuizing, bijvoorbeeld met inpakken en uitpakken”, vertelt begeleidster Romy Arisse, Romy werkt vanaf de verhuizing bij Prezzent de Ark, ze heeft het er erg naar haar zin. “Lekkere sfeer, leuke bewoners.”

Patronaatsgebouw
Voor de grote verhuizing woonden de meeste bewoners al in Tiel, Prezzent zat toen al zo’n jaar of 10 op Thedinghsweert. “Het is hier beter”, stelt Claudia, “ik ga zo de stad in, het is hier schoner, minder modder en geen koeien en kippen.” H

et gebouw van de Ark heeft een historische waarde voor Tiel. Het is in 1916 gebouwd als patronaatsgebouw voor Rooms Katholieke jongens. Een patronaat is een instituut voor vorming en scholing uit de 19e en 20ste eeuw. Het gebouw overleefde de Tweede Wereldoorlog en is ondanks de huidige moderne woningen nog goed herkenbaar als monument. 

De architect liet namelijk de monumentale voorgevel in  tact, deze werd gerestaureerd en daarachter werd nieuwbouw gerealiseerd. Op de gevel staat het woord ‘patronaatsgebouw’ nog, binnen in hal is een afbeelding in tegels uit 1916 bewaard gebleven.

Prezzent
Het gebouw is jarenlang in gebruik geweest bij de Evangelische Zendingsgemeeente De Ark. Die naam heeft de woonvorm van Prezzent dan ook gehouden. Voor de zendingsgemeente werd het pand te klein en zij verhuisden naar de Vijverlaan in Tiel.

Het pand werd verkocht aan woningcorporatie Kleurrijk Wonen. Die maakte er, samen met Prezzent, een appartementengebouw van voor bewoners met een licht verstandelijke beperking. Prezzent is een organisatie die zorg verleent aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Samen met partners, lokaal en regionaal, bieden zij diensten aan op het gebied van wonen, werk en dagbesteding, vrijetijdsbesteding, ondersteuning en zorg. 

Het gebouw heeft lang leeggestaan en de omwonenden waren blij dat er wat mee gebeurde.
Overburen Jan en Carolien van Oort zijn enthousiast. “Het is mooi geworden, we werden er vanaf het begin steeds bij betrokken en vonden het erg leuk vandaag op de Open Dag.”

Marjon de Lange

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden