'Walking footballers' tijdens de training bij Theole. Rechts op de foto trainer Sephus Tahamata, een broer van Simon Tahamata.
'Walking footballers' tijdens de training bij Theole. Rechts op de foto trainer Sephus Tahamata, een broer van Simon Tahamata. Foto: Rob Zantinge

Walking Football én samen gebak eten

Algemeen 265 keer gelezen

TIEL • Wekelijks trainen zo’n 35 leden van Walking Football-groep Maluku Old Stars bij TSV Theole. De 70-jarige Joop Kols stond aan de wieg van de gezellige club. Het is drie jaar geleden dat de Walking Football-groep Maluku Old Stars Tiel/Theole werd opgericht. Kols was daar, namens het Nationaal Ouderenfonds, nauw bij betrokken. De groep is sinds de oprichting bijna verdrievoudigd. Op vrijdag 22 oktober doen de Maluku Old Stars Tiel/Theole in Echteld weer eens mee aan een toernooi, het Walking Football-toernooi voor regioteams.

Joop Kols werd in een Nederlands ziekenhuis geboren, kort na aankomst met het hospitaalschip Somersetshire. Hiermee werden KNIL-militairen en hun families vanuit Indonesië naar Nederland gebracht. Joop Kols’ moeder was zwanger toen het schip op 10 april 1951 uit Surabaja vertrok. De vaartocht duurde ruim een maand. “Mijn moeder is na aankomst meteen naar het ziekenhuis gebracht en daar ben ik geboren.” Kols is nu 70 jaar, gepensioneerd, maar nog steeds heel actief. “Ze huren me steeds in”, lacht hij.

Voetbaltalentjes
Joop Kols zet zich als adviseur in voor onder meer Maluku United, een stichting die voetbaltalentjes op de Molukken een mooie voetbaltoekomst wil bieden. Jonge talenten krijgen daar de kans zich te ontwikkelen tot professioneel voetballer. Daarnaast is hij onder meer actief voor de KNVB en het Nationaal Ouderenfonds. Als zodanig was hij in 2018, ruim voor de Corona-pandemie uitbrak, initiatiefnemer van de vrij nieuwe ouderensport Walking Football. Hij startte daarmee zeer succesvol in Barneveld en niet veel later werd ook in Tiel een Walking Football-afdeling opgericht: de Maluku Old Stars Tiel/Theole. Vic Latumahina speelde bij de oprichting een belangrijke rol, evenals Frits Manuhutu en Laurens Saptenno. Bas Wattimury is tegenwoordig voorzitter van de club. Walking Football heeft in principe dezelfde regels als het reguliere voetbal, maar er mag niet worden gerend, er is geen buitenspelregel en keepers ontbreken. Er wordt zes tegen zes gevoetbald op een klein veld met kleine doelen.

Commissie
“Ik heb destijds aangegeven hoe het proces is, want de voorbereidingen verliepen volgens een protocol van het Ouderenfonds”, aldus Joop Kols over de oprichting van de groep Maluku Old Stars Tiel/Theole. “Er moest een commissie geformeerd worden en het lukte ons makkelijk om leden te werven, want er was vanuit de Molukse wijk in Tiel heel veel animo voor.” Vervolgens kwam de kick-off, die Kols namens het Ouderenfonds ook voor zijn rekening nam. Daarna kon er actief worden gevoetbald. “Later werd het verplicht om een opstartcursus te volgen. Dat heeft Laurens toen gedaan en hij is ook trainer geworden. Vic Latumahina is, door medische oorzaken, gestopt. Laurens Saptenno moest ook stoppen en werd vervangen door Roy Likumahua.”

35 voetballers
Inmiddels zijn op het veld van TSV Theole zo’n 35 ‘wandelende voetballers’ actief. Elke dinsdag en vrijdag wordt er getraind. “Ze krijgen daarbij goed medewerking van voorzitter Johan van den Heuvel”, aldus Kols. Er zijn niet alleen leden uit Tiel, maar ook uit Culemborg en Leerdam actief bij de Maluku Old Stars Tiel/Theole. Niet alleen Molukkers, maar ook een Marokkaan en een Turk voetballen mee. “Iedereen is welkom”, aldus Kols.
De kernwaarden van Walking Football zijn ontmoeten, bewegen, samen spelen, plezier en zelfredzaamheid. “Fit en gezond blijven én blessurepreventie”, voegt Kols er aan toe. “Daarnaast is het sociale aspect heel erg belangrijk. Samen een cakeje of gebakje pakken. Daarom zijn we nu ook bezig met het project De Derde Helft, voor ouderen uit de wijk.” Walking Football is overigens niet de enige ouderensport in Nederland. Volgens Joop Kols zijn er, verspreid over het land, zo’n zeshonderd teams actief, waarvan er ongeveer vijfhonderd aan Walking Football doen.

Veel animo
“Buiten dat zijn er nog veertien ‘walking’ sporten, waaronder tafeltennis, tennis, waterpolo, rugby en handbal. “En daar is heel veel animo voor. Nederland vergrijst, dus is er behoefte aan.”

Rob Zantinge

Redacteur

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie