Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Burgemeester Meijers sluit bedrijfspand in Lienden en woning in Maurik

112 566 keer gelezen

MAURIK • Burgemeester Meijers heeft vandaag een bedrijfspand aan De Hofstede in Lienden gesloten nadat er voorwerpen voor de productie van hennep werden aangetroffen. 

Afgelopen vrijdag sloot de burgemeester een woning aan de Esdoornstraat in Maurik. In die woning werd een lege hennepkwekerij en zwaar vuurwerk gevonden. Het sluiten van beide panden betekent dat drie maanden lang niemand ze mag betreden, ook de eigenaars niet. De panden worden daarom afgesloten en verzegeld. 

Burgemeester Meijers: “Het gevaar dat een hennepkwekerij of verboden vuurwerk met zich meebrengt voor de buurt is onacceptabel. Deze twee gevaren zijn nu weggenomen. Laten we met elkaar ons best doen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen. Meldingen van oplettende inwoners zijn daarbij onmisbaar. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan de politie of neem contact op met Meld Misdaad Anoniem.”

Hennep en vuurwerk

In de woning in Maurik was sprake van een niet meer in gebruik zijnde hennepkwekerij. Ook vond de politie tijdens onderzoek nog eens 301,5 kilo illegaal zwaar vuurwerk. De hoeveelheid en de zwaarte van het aangetroffen vuurwerk zijn een overtreding van het Vuurwerkbesluit. Door de opslag werden de omliggende woningen ook in gevaar gebracht. Bij ontploffing van zo’n enorme hoeveelheid vuurwerk in een woonwijk zou dit verschrikkelijke gevolgen hebben. Daarom werden de omliggende woningen uit voorzorg ontruimd. In het bedrijfspand in Lienden vond de politie voorwerpen om hennep te produceren.

Levensgevaarlijk 

Met de tijdelijke sluiting wil de gemeente Buren een eind maken aan drugsgerelateerde activiteiten vanuit beide locaties. Hennepkwekerijen zijn namelijk levensgevaarlijk. Er wordt gewerkt met elektrische installaties die voor brand kunnen zorgen. Daarnaast is er sprake van criminelen die het pand bezoeken. Bewoners van industrieterreinen, zoals in Lienden, worden actief benaderd door criminelen om hun percelen beschikbaar te stellen voor dit soort praktijken. Als een bewoner daar eenmaal mee in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Met de sluiting van de locaties wordt zo’n locatie uit het criminele circuit gehaald.

Opiumwet

De burgemeester kan panden sluiten op grond van de Opiumwet (artikel 13b). In de Opiumwet staat dat het verboden is om verdovende middelen te telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, af te leveren, verstrekken of vervoeren. Ook is het verboden om verdovende middelen aanwezig te hebben of te vervaardigen. Met de sluiting van de panden voorkomt de burgemeester herhaling van de overtreding. Daarmee wordt de openbare orde hersteld.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie