<p>Leerlingen van SO de Cambier uit Tiel ruimen zwerfvuil op langs de Rivierenlandlaan.</p>

Leerlingen van SO de Cambier uit Tiel ruimen zwerfvuil op langs de Rivierenlandlaan.

(Foto: Corien Remijn)

Primeur voor Tiel: stad in 1 dag schoon

  •   keer gelezen

TIEL • Een passerende fietser steekt waarderend zijn duim op naar een groepje kinderen in groene hesjes dat door de wegberm struint. Ze zijn op zoek naar weggegooide blikjes, flessen, peuken en andere rommel. Het is vrijdag en leerlingen van vijftien Tielse basisscholen gaan vandaag de strijd aan met zwerfafval. 


Onder toeziend oog van docenten en vrijwilligers verzamelen ze gedurende enkele uren zwerfvuil in de buurt van hun school. Tiel heeft hiermee de primeur van de landelijke actie ‘In 1 dag schoon’, een initiatief van de Rubbiz Foundation, in samenwerking met Rijkswaterstaat. Stichting Duurzaam Rivierenland zette de schouders onder de lokale organisatie. Hun medewerker Gera van der Leun, ook bekend van de Vlindertuin, wist in korte tijd zo’n duizend scholieren en begeleiders in de benen te krijgen voor de opruimactie. 

Bewustwording

Het initiatief is bedoeld voor de hoogste klassen van het basisonderwijs, om hen bewust te maken van het zwerfvuilprobleem. Maar daar blijft het niet bij. Op lastige of gevaarlijke plekken zijn ook oudere studenten en volwassen vrijwilligers actief. Yverta (voorheen Helicon) is daarvoor met enkele klassen naar Tiel gekomen om de Linge en de spoorzone onder handen te nemen. Op de stadgracht in het centrum vissen intussen vrijwilligers op SUP-boards troep uit het water. De aftrap van de actie vindt plaats bij de Molenwerf, in aanwezigheid van burgemeester Beenakker en wethouder Groen. Als verrassing verschijnt daar ook de bij de jeugd bekende Youtuber Milan Knol. Wie wil, mag ook met hem op de foto. Ook de resultaten van de opruimactie worden beloond: voor elke foto van verwijderd afval krijgt de school 11 cent, te besteden aan een goed doel. De kinderen uploaden hun foto’s via een speciaal ontwikkelde app, de Rubbiz-app. Gevraagd naar het goede doel van de Cambier-school, verzucht een deelnemer: “Volgens mij gaat de school iets leuks doen met het geld. Best jammer dat we de opbrengst niet zelf mogen houden.”

Resultaten

Het blijft gelukkig droog. Na de ochtendmist verschijnt zelfs een voorzichtig zonnetje. De opbrengst loopt in de loop van de dag behoorlijk op. Zo weten de leerlingen van obs Waayer in enkele uren tijd vijftien vuilniszakken te vullen in de omgeving van Passewaaij. Al snel hebben ze door waar ze het meeste afval kunnen scoren: bij hangplekken van oudere jeugd. De opruimers zijn onder de indruk van de hoeveelheid rotzooi die er ligt: “Als je goed kijkt zie je ineens overal troep liggen. Dit zouden we vaker moeten doen”, zegt een jongen in groen hesje. In Tiel-Noord, in de buurt van winkelcentrum Rauwenhof, zijn intussen groepjes leerlingen van de Cambier actief. Deze school laat ook leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) meedoen. In totaal heeft de Cambier twaalf groepjes van maximaal acht leerlingen eropuit gestuurd. Begeleiders houden in de gaten of ze in hun enthousiasme geen drukke straat of fietspad oprennen, want de favoriete vindplaatsen zijn hier de bermen van de Rivierenlandlaan en het struikgewas rondom parkeerplaatsen.

Wat ze daar zoal hebben gevonden? “Veel blikjes, een bekertje waar nog koffie in zat, een zak van Mc Donalds en heel veel plastic. En zakjes met hondenpoep erin”, vertelt een leerling. Na anderhalf uur afval rapen is het wel gedaan met de concentratie en keren de groepjes terug naar school voor een gezamenlijke afsluiting. Aan het eind van de dag zijn in heel Tiel tientallen kilometers berm opgeschoond en zijn er naar schatting zo’n vierduizend foto’s van vondsten geüpload. Definitieve aantallen worden nog bekend gemaakt. Eric Vos, directeur van Waayer en Moespot, is zeer te spreken over de actie: “Dit is een echte eye-opener voor de kinderen. Ze worden zich bewust van hun verantwoordelijk voor hun leefomgeving en zien de gevolgen van hun eigen gedrag.” De Rubbiz Foundation hoopt dat deze succesvolle primeur in Tiel anderen zal inspireren tot een vergelijkbare actie op te zetten. Zie: rubbiz.org.

Corien Remijn

Corien Remijn
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten