In de aanloop naar de Biesbosch Open Water Race gaf zwemster Inge Dekker een clinic in zwembad Werkina.
In de aanloop naar de Biesbosch Open Water Race gaf zwemster Inge Dekker een clinic in zwembad Werkina. (Foto: Teus Admiraal)

Groot zwemfeest in de Sleeuwijkse polder

  •   keer gelezen   Sport

WERKENDAM/SLEEUWIJK • Speciaal vanwege de vijfde editie van de Biesbosch Open Water Race wordt een vijf kilometer lange baan aangelegd voor een wedstrijd vrije slag voor zowel dames als heren.

Het open water zwemmen wordt gehouden op zaterdag 9 september van 09.00 uur tot 16.00 uur in de polder tussen Werkendam en Sleeuwijk, in het afwateringskanaal langs de Kooikamp. Het evenement wordt afgesloten met een estafette van vier maal 250 meter.

Biesboschzwemmers
De organisatie is in handen van een speciale commissie van de Biesboschzwemmers. Penningmeester Pleuni van der Pol is één van de acht commissieleden, die al heel veel uurtjes heeft gestoken in de organisatie.

"We beginnen al in februari, iedereen heeft zo zijn eigen taak. Beveiliging, EHBO, de bootjes, de sponsorcommssie; het is echt heel veel werk. Zelf verzorg ik altijd de catering. Tijdens de wedstrijd doen we een beroep op nog zo'n 100 vrijwilligers inclusief alle officials. We hebben een container vol materiaal voor de wedstrijd, de voorbereiding begint al enkele dagen eerder."

De Biesbosch Open Water Race werd in 2013 voor de eerste maal gehouden in de polder bij Sleeuwijk. "Vanwege blauwalg in de Kurenpolder moesten we toen onverwacht een alternatief zoeken. Maar de plek beviel zo goed, dat we nu de wedstrijd voor het vijfde jaar daar houden."

Voor 2013 werd de officiële KNZB open water wedstrijd jarenlang georganiseerd door de Doornotters in de Afgedamde Maas bij Wijk en Aalburg. Via Dennis Klop werd de wedstrijd voortgezet door de Biesboschzwemmers. In 2016 deden 83 verenigingen mee, samen goed voor 400 starts.

Geen tijd
Veel deelnemers van de Biesboschzwemmers zitten daar niet tussen. "Als organisatie heb je eigenlijk geen tijd om ook nog eens zelf te zwemmen. Ik heb weleens een open water prestatietocht gezwommen in Oosterhout, maar dat is echt iets heel anders dan in een binnen zwembad. Het water is veel kouder, zelfs vorig jaar toen we prachtig weer hadden."

Brabant beker
De wedstrijd op 9 september telt tevens mee voor de Brabant beker, maar de prijzen worden dit jaar niet uitgereikt tijdens de Biesbosch Open Water Race. Op 10 september wordt nog gezwommen voor het klassement bij de IJzeren Man in Vught en op 16 september in Oss.

De prijsuitreiking voor de eigen wedstrijd is zaterdagmiddag gepland rond 16.00 uur.

Sponsortocht
Vanwege de vijfde editie van de Biesbosch Open Water Race wordt die dag naast de 5000 meter wedstrijd tevens de sponsortocht 'Zwem voor Mij' voor KWF Kankerbestrijding gehouden. Een initiatief van de zwemmers Maarten van der Weijden, Inge Dekkers en Joost Reijns, die zelf alle drie met kanker te maken kregen. "Iedereen mag zich inschrijven voor de sponsortocht, deelnemers zwemmen 1000 meter en kunnen zich laten sponsoren. Voor kinderen hebben we een speciaal parcours", zo vertelt Pleuni van der Pol. De sponsortocht begint om 11.45 uur.

Deelnemers die zich willen voorbereiden op het zwemmen in open water konden zich woensdag opgeven voor een speciale clinic met Inge Dekker in zwembad Werkina. Daarna volgen nog drie clinics op 19, 23 en 26 augustus door trainers van de Biesboschzwemmers.

Hannie Visser-Kieboom

http://www.bowr.nl

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten