Afbeelding

Oppositiepartijen missen 'zout en peper' in bestuursakkoord

Algemeen 459 keer gelezen

ALMKERK • Wat door CDA, AltenaLokaal, SGP en Progressief Altena gepresenteerd is als een akkoord op hoofdlijnen mist voor de oppositiepartijen juist concrete punten. 'In die veelzijdigheid schuilt ook een risico', vindt bijvoorbeeld Hennie Schermers van de ChristenUnie.

Natuurlijk, ook de oppositiepartijen zijn door formateur Brigite van Haaften gehoord bij de totstandkoming van de nieuwe coalitie, maar in het bestuursakkoord 'Samen bouwen aan een kernachtig Altena' wordt volgens Schermers 'zoveel benoemd, dat niets er écht uitspringt.' "Het is een beetje als met verven. Als je alle kleuren bij elkaar mengt, krijg je een vreemde bruine brij. Dat is niet waar Altena behoefte aan heeft", zo betoogde ze dinsdag bij de behandeling van het akkoord.

Zout
Namens de ChristenUnie zou Schermers graag wat symbolische korrels zout toevoegen aan o.a. het openbaar vervoer, drugspreventie en duurzaamheid. "Het is jammer dat in dit akkoord de windmolens niet verzilverd worden", stelde Schermers. "En waar is die toegezegde pot geld van het CDA voor duurzaamheidsmaatregelen?"

Robert van Dijk van de VVD noemde de inhoud van het bestuursakkoord 'vaag en weinig concreet'. "De financiële onderbouwing ontbreekt volledig, waardoor de VVD vraagtekens zet bij de haalbaarheid van de plannen van dit college." Van Dijk mist een duidelijk standpunt rondom de mogelijke komst van windmolens en refereerde aan de zondagsopenstelling van winkels in Altena. Als het aan het college ligt, mogen alleen zaken in de vesting van Woudrichem op zondag geopend zijn. "Dat staat haaks op het toeristische beleid", aldus Van Dijk. "Ondernemers zouden juist de vrijheid moeten krijgen om te groeien en te bloeien in Altena."

Peper
Pauline van den Tol van Burgerstem Altena sprak van een 'ambitieus bestuursakkoord'. "De oppositiepartijen zouden zich er zo bij kunnen aansluiten, maar het zal toch af en toe nodig zijn om u aan de oren te trekken", sprak ze richting de coalitiepartijen. Op punten als zelfredzaamheid, coffeeshops en de Werkendamse haven wilde Van den Tol, in lijn met de ChristenUnie, graag wat peperkorrels toevoegen. "Om het geheel wat pittiger te maken."

Aan de andere kant stonden de coalitiepartijen, die juist trots zijn op het gebrek aan concrete invulling van het akkoord. Volgens Kees de Waal van Progressief Altena moet het nieuwe gemeentebestuur 'flexibel' zijn om de doelen te bereiken. "We kunnen de details onmogelijk jaren van tevoren vastleggen." SGP-fractievoorzitter Theo Meijboom bekende dat te weinig kleur ook voor de coalitiepartijen een 'worsteling' is geweest.

"Voor mij is het een compliment dat het een beetje vaag is. Dat hoort bij een akkoord op hoofdlijnen", reageerde CDA'er Roland van Vugt. "We willen samen met u en de inwoners van Altena de zaken concreet maken en een financiële paragraaf toevoegen. Als u daaraan wat zout en peper wil toevoegen, be my guest."

Windmolens
VVD'er Pim Bouman probeerde Van Vugt te verleiden tot een eerste toezegging van het nieuwe college. "Wij hebben inderdaad input mogen leveren, maar over windmolens blijft u heel erg vaag. Wij hebben u gevraagd een statement af te geven tégen de komst van windmolens, maar daar lezen we niks van terug. U sluit het niet uit." Van Vugt vindt dat de coalitiepartijen niet duidelijker kunnen zijn. "Wij zetten op van alles in, behalve op windmolens. Er komen geen windmolens in deze bestuursperiode."

Progressief Altena was genuanceerder: "Windmolens zijn geen doel op zich, maar wel een middel om je doel te bereiken. We wachten de energieagenda af. Daarin komt te staan hoe we naar een duurzame gemeente gaan en hoe we dat betaalbaar houden." De ChristenUnie kreeg overigens nog duidelijkheid: volgens Van Vugt bestaat het toegezegde duurzaamheidsfonds uit 'veel geld'.

Shah Sheikkariem van AltenaLokaal besloot het debat met de opmerking dat ook uit een bruine brij iets moois kan ontstaan. Hij trok daarbij een parallel met Columbus die in Zuid-Amerika cacaobonen ontdekte, wat leidde tot de productie van chocola. "Wij moeten samen die nieuwe identiteit van Altena gaan maken", stelde de inwoner van Babyloniënbroek.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden