Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
• Burgemeester Marcel Fränzel met wethouders Matthijs van Oosten, Paula Jorritsma, Hans Tanis en Roland van Vugt.
• Burgemeester Marcel Fränzel met wethouders Matthijs van Oosten, Paula Jorritsma, Hans Tanis en Roland van Vugt. (Foto: Hannie Visser-Kieboom)

Vier van vijf wethouders gemeente Altena bekend

  •   1529 keer gelezen

ALMKERK • De CDA'ers Matthijs van Oosten en Roland van Vugt, Hans Tanis (SGP) en Paula Jorritsma (Progressief Altena) worden de nieuwe wethouders van de gemeente Altena. De vijfde wethouder namens AltenaLokaal heeft zich een dag voor de presentatie van het coalitieakkoord om persoonlijke redenen teruggetrokken.

De reden van de coalitie om het bestuursakkoord 'Samen bouwen aan een krachtig Altena' toch te presenteren, zonder de vijfde wethouder, is ingegeven door urgentie. De coalitie wil snel aan de slag, ook waarnemend burgemeester Marcel Fränzel is blij dat het college nu kan beginnen. "Er komt een einde aan 'home alone' als enig collegelid."

Wanneer AltenaLokaal wel een kandidaat wethouder naar voren kan schuiven kon fractievoorzitter Philip den Haan niet zeggen. Hij wilde ook niet ingaan op het terugtrekken van de wethouderskandidaat voor zijn partij. Hij noemde geen naam en ook reageerde hij niet op de vraag of het terugtrekken iets met het integriteitsonderzoek naar de kandidaat-wethouders te maken had. 

Verrassende keuze
Niet alleen het ontbreken van een wethouderskandidaat voor AltenaLokaal verraste, dat deed ook de keuze van de SGP voor hun kandidaat wethouder Hans Tanis. Hij is nu nog wethouder voor SGP/ ChristenUnie in Sliedrecht, daar heeft hij vorige week het college laten weten van zijn vertrek naar de gemeente Altena. De raad van Sliedrecht werd vandaag ingelicht over zijn vertrek.

Theo Meijboom, fractievoorzitter SGP, gaf aan dat voor zijn partij bestuurlijke ervaring belangrijk is. "Kwaliteit stond voor ons voorop, we hebben gezocht naar de meest geschikte kandidaat. Hij is de juiste man op de juiste plaats." 

Tanis was tien jaar wethouder in Sliedrecht en is in het voorjaar van 2018 opnieuw beëdigd als wethouder in Sliedrecht. Tanis liet weten dat hij voor Altena heeft gekozen omdat het een gemeente is met ambitie. "Ik hou niet zo van op de winkel passen, ik heb veel zin om hier aan de slag te gaan." Tanis is geen onbekende in het gebied, zo wonen zijn ouders in Werkendam en is hij een zwager van oud-burgemeester Arie Noordergraaf van Woudrichem.

Tanis zal vooralsnog niet verhuizen naar de gemeente Altena.

Statenlid
Het CDA schoof als kandidaten Matthijs van Oosten en Roland van Vugt naar voren. Matthijs van Oosten was al wethouder in de gemeente Werkendam. Roland van Vugt is nu nog Statenlid in Brabant, maar was eerder ook al twaalf jaar raadslid in de gemeente Woudrichem.

CDA coalitieonderhandelaar Gerard Paans is blij met het resultaat van de onderhandelingen en het brede draagvlak: de coalitie heeft straks 23 van de 31 zetels in de raad. Hij spreekt van een sociaal duurzame coalitie. Ook is hij content met de dorpsbudgetten en de twee CDA wethouders.

Roland van Vugt, geboren en getogen in Altena, gaat zijn 'stinkende best doen' voor Altena, zo liet hij weten. "We willen met de raad en inwoners een succes maken van de gemeente Altena." Ook Matthijs van Oosten heeft zin in de nieuwe bestuursperiode als wethouder in het eerste college van de gemeente Altena. 

Voor Progressief Altena neemt opnieuw Paula Jorritsma zitting in het college, nu voor de gemeente Altena. "Ik ben blij met het bestuursakkoord, dat als de toekomstvisie die met bewoners is gemaakt, als rode draad heeft. We gaan door met die nieuwe manier van werken, zoals we bij de icoonprojecten hebben gedaan." 

Goede sfeer

Brigite van Haaften, de formateur van de coalitie, liet weten dat de onderhandelingen in een goede sfeer plaatsvonden. Uitgangspunt voor het bestuursakkoord was de toekomstvisie die eerder samen met inwoners is opgesteld.

Tijdens de onderhandelingen zijn ook de niet coalitiepartijen ChristenUnie, VVD en Burgerstem gevraagd hun inbreng te geven voor het bestuursakkoord. 

Hannie Visser-Kieboom
 

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }