Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel tijdens de installatie van de nieuwe raad.
Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel tijdens de installatie van de nieuwe raad. (Foto: Jan Noorlandt)

Burgemeester Marcel Fränzel geeft bonuspunten bij scherpe vragen

  •   426 keer gelezen

ALMKERK • Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel vraagt de inwoners van Altena om geduld. 'Reken ons af als we volledig op stoom zijn.'

Voor Marcel Fränzel, de kersverse waarnemend burgemeester van Altena, is begin januari het ideale moment voor kennismakingsinterviews. De agenda's zijn zo aan het begin van het jaar nog leeg en bovendien zijn er nog geen wethouders met wie Fränzel moet vergaderen. Toch is het ook weer niet zo dat hij duimen zit te draaien in zijn fraaie werkruimte op het gemeentehuis in Almkerk.

In de eerste twee weken van 2019 heette hij de eerst geboren baby in Altena welkom, ging hij al op werkbezoek bij Werkendam Maritime Industries en bracht hij een bezoek aan het slachtoffer van een grote woningbrand in Woudrichem. "Die mevrouw met hond was ineens dakloos, daar moet je als burgemeester ook oog voor hebben."

Veen
En vergeet nieuwjaarsnacht niet, toen alle ogen op Veen én op Fränzel gericht waren. Het bleef 'relatief rustig', concludeerden de D66'er en zijn voorganger Fons Naterop achteraf. "Ons hoogste doel was dat niemand met zijn tengels aan onze politiemensen, brandweerlieden of medewerkers van openbare werken zou komen. Dat is niet gebeurd, dus in dat opzicht is het rustig gebleven. Maar we wilden ook het kruispunt vrijhouden en dat is niet gelukt. Toen ik op 1 januari door het dorp reed, schrok ik van de schade. Die moet straks weer met gemeenschapsgeld opgeruimd worden."

Sommige mensen reageerden cynisch op het voornemen van Fränzel om 'met een frisse blik' met de inwoners van Veen in gesprek te gaan over de problematiek. "Ik weet dat er al heel veel geprobeerd is om het stoken tegen te gaan en dat heel veel burgemeesters er al mee bezig zijn geweest, maar ik hoop dat we samen met de bevolking van Veen nog iets creatiefs kunnen bedenken."

Een ander hoogtepunt was de installatie van de nieuwe gemeenteraad. "Een feest van de democratie", zegt Fränzel daarover. "Ja, het was erg druk, maar zo heb ik dat in Meierijstad (waar Fränzel in 2017 ook na een herindeling waarnemend burgemeester werd, red.) ook meegemaakt. Het publiek stond rijen dik, tot in de hal van het gemeentehuis aan toe. We gaan trouwens nog bekijken hoe we dat in de toekomst gaan doen bij drukke bijeenkomsten op het gemeentehuis."

Kordaat vergaderen
De nieuwe raadsleden gaf Fränzel mee vooral op hoofdlijnen te vergaderen. "Ik hou van kordaat vergaderen. Dat lijkt soms wat streng, maar ik doe het wel met wat humor. Ik geef graag de ruimte voor een goed debat, niet voor hele verhandelingen over hoe een partij tot haar standpunt gekomen is. Raadsleden krijgen van mij bonuspunten bij scherpe vragen. Zet het maar scherp neer, maar niet venijnig."

In die zin zal de schaalsprong naar een grotere gemeente voor raadsleden een 'uitdaging' zijn. "Raadsleden moeten meer het algemeen belang gaan dienen en niet alleen dat van hun eigen kern. Ze krijgen daarvoor nog debattrainingen, we zijn immers een lerende organisatie." Waar de politiek ook aan zal moeten wennen zijn de interruptiemicrofoons. "Heel stoer dat de gemeenteraad voor dit model heeft gekozen. Die zou heel positief kunnen werken voor het verloop van het debat."

In zijn nieuwjaarstoespraak sprak Fränzel de woorden 'In Brabant gaat niets boven Altena'. Geografisch en qua aantal vierkante kilometers gezien is dat juist, maar in welke opzichten nog meer? "Door de bevolkingssamenstelling is dit een hele bijzondere streek in Brabant. Het protestantisme heeft hier een prominente plek. Door de rol en de positie van de kerk delen mensen hier lief en leed met elkaar. Dat is een mooie waarde in Altena", zegt Fränzel, die zelf katholiek is. "Het geloof werkt heel bindend. Mensen met een godsdienstige achtergrond kunnen vaak goed met tegenslagen omgaan. Ze worden niet boos, maar beseffen dat ook dat bij het leven hoort. Het geloof biedt daarbij troost."

Gigantische operatie
Altena kent vooralsnog geen tegenslagen, maar de burgemeester hoopt in eerste instantie wel op geduld van de inwoners. "De overgang naar een nieuwe gemeente is een gigantische operatie, dus sommige zaken zullen nog niet vlekkeloos verlopen. Ik vraag inwoners daarom om begrip. Reken ons af als we volledig op stoom zijn."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK