Afbeelding
Foto: Jan Noorlandt
ALTENA KIEST

CDA wint in Altena, nieuwkomer Burgerstem Altena goed voor één zetel

Algemeen 847 keer gelezen

WERKENDAM • De gemeenteraadsverkiezingen in Altena zijn gewonnen door CDA Altena. Nieuwkomer Burgerstem Altena weet één zetel te bemachtigen.

Rond middernacht kwamen de laatste uitslagen binnen op Fort Altena, waar de verkiezingsavond van de gemeente Altena werd gehouden. En die laatste uitslagen bevestigden de lijn die de hele avond al werd gevolgd: CDA Altena wisten de meeste zetels in de wacht te slepen. 

De fractie sleepte 25,7 procent van de stemmen binnen, voorlopig goed voor acht zetels in de nieuwe gemeenteraad, die in totaal 31 zetels zal gaan tellen.

Burgerstem Altena, die pas op het laatste moment besloot mee te doen aan de verkiezingen, wist 3,1 procent van de stemmen binnen te halen. In de raad is dat goed voor één zetel.

Overige fracties

AltenaLokaal mag zich na het CDA de grootste partij in Altena noemen. De fractie haalde 19 procent van de stemmen, zes zetels. 

Ook de SGP kan zich in de top drie scharen. De partij wordt in de gemeenteraad van Altena vertegenwoordigd met vijf zetels. SGP Altena haalde 16,6 procent van de stemmen.

ChristenUnie en Progressief Altena kunnen, in deze voorlopige uitslag, beiden rekenen op vier zetels. ChristenUnie haalde 13,6 procent van de stemmen, Progressief Altena 12,6 procent.

VVD Altena wist 8,7 procent van de kiezers voor zich te winnen en zal drie zetels mogen gaan bezetten.

Opkomst

Hoewel de opkomstpercentages sterk verschilden per stembureau, van onder de dertig procent tot ruim 87 procent, hebben uiteindelijk 52,15 procent van de stemgerechtigden de weg naar het stembureau weten te vinden.

"En dat is een compliment waard", zei Yves de Boer, die als verantwoordelijk burgemeester voor de verkiezingen de hele avond de stemuitslagen meedeelde. "Het is bekend dat de opkomst bij herindelingsverkiezingen vaak sterk achterblijven, dan wanneer de gemeenteraadsverkiezingen landelijk in maart worden gehouden. Met een opkomst van ruim vijftig procent mogen we dan ook zeer tevreden zijn."

Overigens zijn de uitslagen zoals die nu bekend zijn gemaakt, voorlopige uitslagen. Morgen volgt een voorlopige uitslag per persoon. Vrijdag zullen alle definitieve uitslagen bekend worden gemaakt.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Vroeg maaien helpt de natuur op dijken, oevers en bermen.
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws gisteren
• Adriaan de Jong en Karina Boevé.
Komt er een natuurbegraafplaats in Altena? Als het aan AltenaLokaal ligt wel Nieuws gisteren
• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 25 apr, 14:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden