Ronald Numan en Marieke van de Wetering, docenten op het Willem van Oranje College.
Ronald Numan en Marieke van de Wetering, docenten op het Willem van Oranje College. Foto: Tom Oostra

Willem van Oranje College zoekt ervaring én een praatje

Algemeen 1.120 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Het Willem van Oranje College zoekt vrijwilligers die willen helpen tijdens de praktijklessen.

Vmbo-leerlingen zijn fantastisch leuke kinderen om mee te werken. Het zijn veelal enthousiaste doeners, die aan lekker aan het werk willen. Als de leerlingen in de les niet verder kunnen, komen ze vaak eerst naar de docent in plaats van de opdracht nog eens goed te lezen. Daarbij is de spanningsboog van de gemiddelde puber over het algemeen niet erg lang.

Minutenwerk
Dat is geen verwijt aan het adres van zijn leerlingen, maar een constatering van Ronald Numan, docent Produceren, Installeren en Energie (kortweg PIE) aan het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg. Als je uitgaat van 50 minuten lestijd, kom je al snel tot de conclusie dat één lesuur veel te kort is om iedere leerlingen de aandacht te geven die hij of zij verdient. "Met een groep van zo'n twintig leerlingen, hoofdzakelijk jongens in mijn geval, betekent dat minutenwerk. Je komt aan alle kanten tijd tekort."

Zijn collega Marieke van de Wetering, docent Zorg en Welzijn, heeft een vergelijkbaar verhaal. Dat is voor de Wijk en Aalburgse school aanleiding om op zoek te gaan naar vrijwilligers die de docent tijdens de praktijklessen willen ondersteunen. Mensen met ervaring op het vakgebied en die affiniteit hebben met het omgaan met jongeren.

Waarom eigenlijk geen extra docenten? "Als docent ben je verantwoordelijk voor de resultaten van je leerlingen en heb je ook een andere rol", zegt Ronald. "Ik moet een leerling uiteindelijk ook beoordelen, dat hoeft een vrijwilliger niet." Marieke knikt. "Het is juist ook leuk als er mensen van buitenaf aanschuiven bij de les. Zij hebben inderdaad een andere rol. Ze zijn er bijvoorbeeld ook om even een praatje te maken met de leerlingen, als daar behoefte aan is."

Geduld en flexibel
Goed, het Willem zoekt dus ervaring én een praatje. Maar hoe moet het cv van een geschikte kandidaat er verder uitzien? "We zoeken iemand met geduld, iemand die flexibel is. Je kan de les ingaan met het idee dat er vandaag drie opdrachten gedaan moeten worden, maar dat kunnen er uiteindelijk ook twee zijn, juist door dat praatje dat je even met een leerling hebt gehad", beschrijft Marieke. "Daarnaast moet je behulpzaam zijn, goed kunnen samenwerken en goed kunnen luisteren."

Ronald benadrukt het belang van ervaring op het vakgebied. "Ik zoek iemand met levenswijsheid, tegen wie de leerlingen een beetje kunnen opkijken. Iemand die naast zijn of haar hulp tijdens de lessen ook iets van loopbaanbegeleiding kan doen en de leerlingen een stukje burgerschap mee kan geven."

Hier tegenover staat een maximale vergoeding van 1500 euro per jaar. In principe kunnen vrijwilligers vijf schooldagen - tien dagdelen - op de vmbo-school aan de slag en niet alleen voor PIE of Zorg en Welzijn, maar ook voor Bouw, Wonen en Interieur (BWI) en Mobiliteit en Transport. "Wij staan open voor vrijwilligers. De vraag is alleen 'Waar zijn ze?'", zegt Marieke.

Mensen die interesse hebben kunnen zich via http://www.ik-wil-m.nl (kopje 'Vacatures') aanmelden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden