Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Geen tweede fase voor Kop van Brabant

Algemeen 457 keer gelezen

REGIO • De provincie compenseert een bedrag van 2,5 miljoen euro aan de drie Altena-gemeenten voor het definitief schrappen van de tweede fase van het regionale bedrijventerrein Kop van Brabant.

Voor de gemeente Werkendam gaat het om een bedrag van 1,3 miljoen euro. Het schrappen van de tweede fase is een gevolg van de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed.

Een deel van de tweede fase ligt in de verboden kringen van de forten Bakkerskil en Steurgat. Alvorens het schrappen van de tweede fase werd een Heritage Impact Assessment (HIA) uitgevoerd. De uitkomsten van de HIA zijn met de provincie besproken op 19 december 2016 en in een vervolggesprek op 6 juli met gedeputeerde Merrienboer. De Heritage Impact Assessment is nog niet openbaar, maar wordt eerst door de gemeenteraden besproken.

Voor de fusie
Eind oktober hebben de gezamenlijke gemeenten de provincie per brief laten weten dat ze de afwikkeling van het cancelen van de tweede fase graag voor de fusie af willen ronden.

Wethouder Matthijs van Oosten liet de raad tijdens de begrotingsbehandeling weten dat de gemeente Werkendam het afwaarderen van de gronden nog in de jaarrekening 2017 wil verwerken. Dat geldt eveneens voor de gemeenten Woudrichem en Aalburg. De Werkendamse gemeenteraad moet daar overigens nog wel mee instemmen; in december staan de grondexploitaties op de agenda.

Door het schrappen van de tweede fase moeten de drie gemeenten de gronden afwaarderen; de eindwaarde van de grondexploitaties in 2031 was geraamd op 3,8 miljoen euro. De tweede fase van de Kop van Brabant bestaat uit 17 ha. netto uitgeefbaar terrein en zou na 2020 worden aangelegd. De eerste fase is na de zomer 2016 bouwrijp opgeleverd, maar er zijn nog geen bedrijven gevestigd op het nieuwe regionale bedrijventerrein. De Kop van Brabant is aangelegd voor grotere bedrijfskavels van 5.000 m2 en meer.

Hannie Visser-Kieboom

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden