• Een warmtescanner.
• Een warmtescanner. (Foto: Aangeleverd)

Warmtescan voor 1000 woningen in Altena: ‘Willen inwoners helpen energie te besparen’

  •   keer gelezen

ALTENA • Zo’n 1000 huishoudens in Altena krijgen een gratis warmtescan van de voorgevel van hun woning en isolatieadvies. De woningen die door de gemeente zijn gekozen zijn gebouwd voor 1992.Deze woningen zijn vaak nog niet genoeg geïsoleerd. Bewoners van de geselecteerde woningen ontvangen deze week een brief.

Gemeente Altena houdt deze actie om huiseigenaren bewust te maken van warmteverlies en isolatie. In Nederland zijn ongeveer twee op de drie woningen onvoldoende geïsoleerd. Tegelijkertijd weten veel huiseigenaren de isolatiestatus van hun woning niet. Dit leidt tot onnodig energieverlies.

Warmtelek
Een warmtescan laat zien waar de warmtelekken van een woning zitten. Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Goede isolatie houdt de warmte binnen, zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast is het isoleren van een woning een goede eerste stap om de woning verder te verduurzamen.

“Met deze scan krijg je een beeld waar warmte uit je huis ontsnapt”, vertelt wethouder Roland van Vugt. “Zeker met de huidige gasprijzen goed om te weten zodat je er iets aan kunt doen. Van een tochtstrip aanbrengen tot dubbel glas plaatsen. Je bespaart vervolgens op je energierekening, en krijgt bovendien meer wooncomfort. Als gemeente willen we inwoners helpen energie te besparen.”

Advies
Het bedrijf Heatpulse maakt de warmtescans. Op basis van de warmtescan krijgen inwoners advies over verbeteringen aan hun woning. Dat kunnen kleine maatregelen zijn om snel aan de slag te gaan. Of grotere maatregelen. Die kosten meer, maar leveren ook een grotere besparing op de energierekening op. Bewoners die geen behoefte hebben aan een gratis warmtescan, kunnen zich afmelden. 

Ook warmtescan voor andere huishoudens
Woningeigenaren die geen brief hebben ontvangen, en toch graag een warmtescan van hun huis willen, kunnen dat aanvragen via Altena Woont Slim. Door een rijkssubsidie zijn de scans momenteel gratis.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten