Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Uit de oude doos: Een stempelpost op de route van de Biesboschrit.
Uit de oude doos: Een stempelpost op de route van de Biesboschrit. (Foto: eigen archief)

Werkendamse motorclub nog eenmaal terug naar toen

  •   470 keer gelezen

WERKENDAM • Een aantal leden van de motorclub MC Saarinen Werkendam heeft het initiatief genomen om op 3 maart 2019 een reünie te organiseren.

Juist ja, op de eerste zondag in maart. Net als toen. De motorclub opende het seizoen namelijk altijd met de befaamde Biesboschrit. Het bijzondere van deze club, die in 1974 werd opgericht, is dat men al zo'n dertig jaar niet meer actief bezig is. Maar opgeheven werd de MC Saarinen nooit.

Kas leeg maken
Eind jaren tachtig werd de motorclub min of meer een slapende vereniging. "Maar", aldus Lia Zomer uit Dussen, samen met Harrie en Anna Heeres en Gerrit Marks een van de initiatiefnemers, "We hebben nog altijd een aardig bedrag in kas. Sowieso een reden voor deze reünie. Dan kunnen we met een hapje en een drankje de kas mooi leeg maken."

Als er iemand een bijzondere band heeft met Saarinen dan is zij het wel. Ooit zat ze met een aantal vrienden van de zon te genieten achter haar huisje in Arkel toen twee motorrijders - weliswaar die dag op de fiets - langs kwamen om een praatje te maken. "Een van die twee werd mijn partner en het is nooit meer uitgegaan." Via hem kwam ook zij in contact met de motorclub Saarinen, genoemd naar de Finse motorcoureur Jarno Saarinen.

In 1972 won Saarinen het wereldkampioenschap in de 250cc-klasse. In 1973 kwam Saarinen op 20 mei in een massale valpartij samen met Renzo Pasolini om het leven tijdens de eerste ronde van de 250cc-wedstrijd op het circuit van Autodromo Nazionale Monza. In 1974 werd de motorclub opgericht door onder andere Nico van Oord en Willem Feltrop.

Vaak vol gas
Lia Zomer: "In het jaar dat ik erbij kwam was de club al gegroeid naar tachtig leden. Er waren geen andere clubs in de directe omgeving. Vandaar dat motorrijders uit Sleeuwijk, Woudrichem, Werkendam maar ook uit Vuren, en Arkel zich bij ons aansloten. De club was zeer actief met het organiseren van toertochten. Vaak vol gas. Toen was er nog geen discussie over overlast van groepen motorrijders, die pittig hard over de dijk scheurden. We waren jong en trokken ons nog niet veel aan van de gevestigde orde. Maar behoorlijke valpartijen waren geen uitzondering." Het topevenement was de opening van het seizoen. De Biesboschrit van ruim honderd kilometer. Altijd de eerste zondag van maart. Vandaar dat tijdens de reünie een kort rondje door de Biesbosch gereden kan worden. Op de motor of met de auto.

Maar voorop staat het bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje. Herinneringen ophalen uit de goede oude tijd.

"Dus zeggen wij tegen al die krasse motorrijders: kom naar de reünie, ofwel naar 'De Laatste Ronde', zoals wij het noemen. We starten vanaf 13:00 uur bij Jachthaven van Oversteeg, Spieringsluis 5 in Werkendam." Alle oud-leden en direct betrokkenen kunnen voor meer informatie en aanmelden een mailtje sturen naar harrieheeres@gmail.com.

Ed van Tuijl

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }