• Martijn Los (links) en Ron Cretier in 2017.
• Martijn Los (links) en Ron Cretier in 2017. Foto: Lya Cattel

CMN-Groep stopt met Poorterij en Sint-Maartenskerk

Algemeen 1.486 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De CMN-Groep is per direct gestopt met de exploitatie van sociaal-cultureel centrum De Poorterij en de Sint-Maartenskerk. Het theater blijft wel gewoon open.

De medewerkers van De Poorterij opereren voorlopig vanuit de NV De Poorterij, eigendom van de Zaltbommelse familie Leijten. Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn wat de toekomstige constructie wordt.

Zonder exploitant
Volgens Martijn Los, marketing- en communicatiemanager van het centrum, wordt onder meer uitgezocht of het team zelf het roer kan overnemen, dus zonder overkoepelende exploitant. Mogelijk kan ook het beheer van de kerk op die manier worden geregeld.

Alle activiteiten gaan door
Los benadrukt dat het huidige team in ieder geval werkzaam blijft in het Zaltbommelse theater en dat alle activiteiten zullen doorgaan zoals gepland. Vier jaar geleden ging de vorige exploitant failliet en was het theater een paar maanden gesloten, met gedupeerde artiesten en bezoekers tot gevolg. Daarvan lijkt nu dus geen sprake.

Los, die het nieuws dinsdag bekendmaakte via een persbericht, wil niet zeggen wat de reden voor de breuk is. "Dat zal later nog wel naar buiten komen."

Niet goed geregeld
Volgens Ron Cretier, eigenaar van de CMN-Groep, lag het initiatief om zich terug te trekken uit De Poorterij bij hem. "Het gaat financieel niet goed met De Poorterij doordat er administratief dingen niet goed geregeld waren. Inhoudelijk wil ik daar nu niet verder op ingaan omdat ik dan al snel ga wijzen, terwijl ik nog niet weet naar wie ik moet wijzen. Daar ben ik nu naar op zoek", zegt Cretier.

Hij is naar eigen zeggen blij dat hij met de NV heeft kunnen regelen dat de deuren van De Poorterij gewoon open blijven. "Het gaat me aan het hart, maar op deze manier lijden de betrokkenen de minste schade." 

Verwarrend
De exploitatie van de kerk heeft Cretier ook opgezegd omdat het 'te verwarrend' zou zijn voor mensen als de CMN-Groep daar wel actief zou blijven. "Ik heb de Stichting Sint-Maartenskerk geadviseerd om te proberen ook bij de NV aan te haken, want ik snap dat het voor hen lastig is om zelf de organisatie terug te pakken."

Burcht van Haeften
De eigenaar van de CMN-Groep beheert ook multifunctioneel centrum De Burcht van Haeften in Haaften. Dat staat los van deze perikelen. "De Burcht valt niet onder de CMN-Groep", legt Cretier uit.

NV
De NV De Poorterij werd in 2014 opgericht op initiatief van de gemeente Zaltbommel om een eind te maken aan de jaarlijkse rode cijfers van De Poorterij waarvoor de gemeente verantwoordelijk was. In eerste instantie zat de gemeente zelf ook in die constructie, maar inmiddels is de familie Leijten helemaal eigenaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden