• Jeroen Stijlaart voor 'Maison Publiek', het pand aan de Steenweg in Zaltbommel.
• Jeroen Stijlaart voor 'Maison Publiek', het pand aan de Steenweg in Zaltbommel. (Foto: Lya Cattel)
CULTUURFESTIVAL

'Maison Publiek' opent op Steenweg 1

  •   701 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Drie professionele kunstenaars werken én wonen deze zomer ieder drie weken in Zaltbommel. En iedereen kan gewoon even binnen komen kijken hoe ze werken.

Kunstenares Anne-Marie van Meel trekt op 1 juni in het monumentale pand aan de Steenweg 1. Ze gaat er drie weken wonen en werken. Ook haar gezin zal er af en toe bivakkeren. Op 23 juni geeft Anne-Marie een lezing over het proces van haar werkzaamheden en opent ze een tentoonstelling.

Een dag later betrekt de Tsjechische kunstenaar Petr Valer de ruimte en weer drie weken later Maurice Droogh uit Brussel.

Gelukt
"Het is gelukt", straalt de Bommelse kunstenaar Jeroen Stijlaart. Bij hem ontstond zo'n anderhalf jaar geleden het idee voor 'Maison Publiek', een ruimte waar de deur van donderdag tot en met zondag open staat bezoekers. "De kunstenaars laten hier het proces zien."

Artist in residence
'Artist in residence' worden dit soort projecten ook wel genoemd. Een kunstenaar of academicus trekt tijdelijk ergens anders in om bijvoorbeeld onderzoek te doen, te schrijven of een tentoonstelling voor te bereiden. Bijzonder aan 'Maison Publiek' is dat hier ook echt de kunstwerken gemaakt worden, zodat bezoekers kunnen volgen hoe het proces van de kunstenaar verloopt.

Zoektocht naar pand
De zoektocht naar een geschikt pand ging volgens Jeroen niet heel soepel. "Sommige locaties waren te duur, andere te klein", vertelt hij. Maar dankzij de Van Voordenstichting, eigenaar van het pand aan de Steenweg 1, is de ultieme oplossing gevonden.

Met z'n allen eten
Er zijn op de begane grond maar liefst twee ruimtes waar de kunstenaars kunnen werken, er zijn een fatsoenlijke slaapkamer, woonkamer en badkamer. "En er is een keuken", zegt Jeroen. "Heel belangrijk, want we gaan hier ook koken en met z'n allen eten. We gaan mensen bij elkaar brengen, verbinding maken."

Kringloop
De inrichting heeft 'Maison Publiek' in bruikleen van Kringloopwinkel Spullewaard in Zaltbommel. "Ik mocht alles uitzoeken wat ik nodig heb", vertelt Jeroen enthousiast. "Bedden, banken, pannen en servies, alles. De vrijwilligers van de kringloop hebben de spullen gebracht en halen ze in september ook weer op."

Naast de drie kunstenaars die er een tijdje komen wonen en werken, kunnen ook andere kunstenaars aankloppen om er 'iets' te doen. In de grote hal beneden komt een tijdlijn te hangen, waar iedereen zijn of haar activiteit kan aanmelden.

Bandrepetitie
Zo komt de band Fast Bullet Tuesday op 8 juni repeteren voor een optreden en laat muzikant Jacco de Jager het publiek op 15 juni meegenieten van zijn experimentele muziek. Op zaterdag 22 juni is Jan Terlouw Junior te gast. Hij staat diezelfde avond op het podium van festival Music in the Back Yard in de Kindertuin, zo'n beetje de achtertuin van Steenweg 1. In 'Maison Publiek' vertelt hij over het muzikale proces om nummers te schrijven en tot optreden te komen.

"We staan open voor alle ideeën", zegt Jeroen. "Als een gitarist hier een keer wil komen spelen, dan kijken we wanneer dat kan. In overleg is elke creatieve uiting mogelijk."

Links van het pand bevindt zich een garage, die de organisatie van Cultuurfestival Bommelerwaard gebruikt als opslagruimte. Daarnaast is een parkeerplaats voor zo'n tien auto's, bezoekers kunnen hier parkeren.

Beeldentuin
Achter het pand ligt een tuin en een geitenweitje. Kunstenaar Jan van de Meer uit Zaltbommel wil daar in het eerste weekend van september een beeldentuin inrichten. Samenwerking, verbinding: de kunstenaar en zijn publiek bij elkaar brengen. Daar draait het allemaal om, volgens Jeroen. "Of het nu Music of the Backyard, de Bommelse Kunstroute, Kunst Kiezel Klei of een individuele kunstenaar of artiest is."

Boek
Tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard gaat Jeroen zelf ook aan de slag. Samen met de Bosche fotograaf Sven Knöptels, die mede-initiatiefnemer is van Maison Publiek, maakt hij een boek over het project. Ze gaan in gesprek met de kunstenaars en bezoekers en leggen dat vast in beeld en tekst.

Britta Alink

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }