• Jos van Gent (rechts) en wethouder Jan-Hein de Vreede ondertekenen de afspraken over het toezicht, onder toeziend oog van Kees de Jong.
• Jos van Gent (rechts) en wethouder Jan-Hein de Vreede ondertekenen de afspraken over het toezicht, onder toeziend oog van Kees de Jong. Foto: Janneke Boogaard

Pontje Zandmeren vanaf 26 mei in de vaart

Algemeen 1.308 keer gelezen

KERKDRIEL • Het trekpontje en de steigers bij de Zandmeren zijn bijna af; tijdens de open dag van 26 mei wordt het veer feestelijk in gebruik genomen. Bezoekers kunnen dan een rondje van vijf kilometer wandelen.

Het had wat voeten in de aarde voordat de oversteek tussen de twee landtongen een feit was; het project pakte veel duurder uit doordat er flinke steigers gebouwd moeten worden en doordat de aanlegkosten hoger werden door de aangetrokken economie. Maar vanaf 26 mei is het dan toch mogelijk om een rondwandeling te maken over de Zandstraat, rechtsom langs de Maas en terug richting het strandbad - of andersom natuurlijk.

Naam
De gemeente en de ondernemers hebben een prijsvraag uitgeschreven onder basisschoolleerlingen; zij mogen de naam van het pontje bedenken. De winnaar mag de opening verrichten op zondag 26 mei om 14:00 uur. Er is die dag van alles te doen op de Zandmeren, zoals banaanvaren, dronevliegen, een braderie en demonstraties van de reddingsbrigade.

Kop
Op de kop van de Zandstraat is de aansluiting naar het voetveer nog niet optimaal. Wethouder Jan-Hein de Vreede: "We gaan dit gedeelte samen met de ondernemers nog aanpakken. Dat kan nog wel een jaar of langer duren, dus daar wilden we het pontje niet op laten wachten, vandaar dat er nu een noodoplossing is."

Sport en spel
De rest van het wandelpad wordt nog aangepakt door ondernemersvereniging De Zandmeren. Langs het pad komen sport- en spelelementen. "We hebben hiervoor een verzoek ingediend bij het regionaal investeringsfonds", vertelt Kees de Jong, voorzitter van de ondernemersvereniging. Alle zeventien bedrijven in het gebied zijn daarbij aangesloten. De aankleding van het pad moet dit jaar gestalte krijgen.

Toezicht
Jos van Gent van de gelijknamige watersportzaak neemt het dagelijkse toezicht voor zijn rekening. Hij tekende daarvoor samen met de wethouder dinsdag een overeenkomst. Alle partijen zijn lovend over de samenwerking, die de toeristische potentie van de Zandmeren tot volle bloei moet brengen. Het gebied trekt nu al dagjesmensen uit de buurt van Den Bosch. Ook het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) in Rivierenland besteedt er extra aandacht aan. De jachthaven trekt veel Duitsers, en veel Fransen huren een boot om vanuit Kerkdriel bijvoorbeeld richting Amsterdam te varen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 5 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden