Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Boomplantdag 2008 op het Drielse Bosch. Daarna kwam het plan stil te liggen.
• Boomplantdag 2008 op het Drielse Bosch. Daarna kwam het plan stil te liggen. (Foto: aangeleverd)

College Maasdriel beweegt niet in dossier Drielse Bosch

  •   357 keer gelezen

MAASDRIEL • Het Maasdrielse college beweegt geen millimeter richting de initiatiefnemer van landgoed Drielse Bosch en wil er liefst ook niet over praten met de gemeenteraad, zo bleek donderdag in de raadscommissie Ruimte.

De oppositiepartijen doen al maanden verwoede pogingen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Omdat de brief van initiatiefnemer Bert van Osch slechts een ingekomen stuk is, wil het college er niet over discussiëren.

Schriftelijk
Zelfs nu PvdA/GroenLinks en de VVD erin geslaagd waren er een regulier agendapunt van te maken voor de commissievergadering probeerde voorzitter Marinus Robbemondt het debat te beperken tot één ronde. Daar stak de oppositie een stokje voor, maar wethouder Peter de Vries deed er alles aan om het onderwerp snel af te kaarten. "Ik krijg hier opeens wel tien vragen van de PvdA/GroenLinks. Stuurt u die maar netjes schriftelijk op."

Eén huishouden
De centrale vraag van PvdA/GroenLinks was waarom Van Osch geen medewerking krijgt, terwijl in een bezwaarprocedure en bij rechtszaken duidelijk is geworden dat het in principe mogelijk is wat hij wil: een woongroep voor vitale senioren starten die gezien wordt als één huishouden. Dat laatste is belangrijk omdat het idee anders in strijd is met het bestemmingsplan.

De VVD en D66 vroegen zich ook af wat het probleem is. Tom van Engelen (D66): "Ligt de weerstand in de angst om een precedent te scheppen? Bijvoorbeeld dat anderen met plannen komen om arbeidsmigranten te huisvesten onder de noemer van een woongroep? Zo ja: is dat een probleem van Van Osch of van de gemeente?" Ook daar kwam geen antwoord op.

Onder druk gezet
Alle drie de partijen vroegen bovendien naar de bewering van Van Osch dat een medewerker van de omgevingsdienst (ODR) in 2014 onder druk gezet zou zijn door iemand van de gemeente om het positieve standpunt van de ODR over het Drielse Bosch te veranderen in een negatief advies. Van Engelen 'kon zich voorstellen dat iemand belang heeft bij het niet doorgaan van dit initiatief'.

Insinuaties
De Vries reageerde boos en had het over 'ongenuanceerde beschuldigingen' en 'aantijgingen'. "We kunnen als college niet slagvaardig werken als we steeds op allerlei insinuaties moeten reageren."

Het college heeft eerder deze week wel schriftelijk gereageerd op vragen van de VVD over het al dan niet onder druk zetten van een ambtenaar. Het antwoord: "In geval van een persoonlijk perspectief op zaken en hoe dit wordt ervaren kan niet worden gesproken in termen van waar of onwaar."

Gefragmenteerde informatie
Het adagio van het college blijft ook in die antwoordbrief: "In de kern gaat het om wat wordt verstaan onder één huishouden. (...) Het college is van oordeel dat de geschetste woonvorm niet is te kwalificeren als woongroep die gelijk staat aan één huishouden. Uit gefragmenteerd ontvangen informatie volgt niet dat er waarborgen zijn waaraan bewoners zijn gehouden gericht op het daadwerkelijk functioneren van een woongroep als één huishouden."

Eén papiertje
De Vries benadrukte donderdag dat Van Osch alleen maar een volledig principeverzoek hoeft in te dienen voordat hij van het college te horen krijgt of er in principe medewerking mogelijk is. "Hij hoeft ons maar één papiertje te sturen waar op staat wat hij concreet wil."

Frustrerend
De coalitiepartijen deden er het zwijgen toe. Niels Steenbekkers (SSM) wilde alleen weten of Leijdekkers soms adviseur is van Van Osch. Dat ontkende Leijdekkers. "Van Osch heeft genoeg adviseurs die er inhoudelijk meer van weten dan ik. Ik voel me alleen betrokken bij een burger die een in mijn ogen terecht verzoek doet. Ik snap niet waarom het niet kan en dat is frustrerend."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK