Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De inlaat van Dunea in de Afgedamde Maas.
• De inlaat van Dunea in de Afgedamde Maas. (Foto: Bird Media)

Rossumer wint innovatieprijs Dunea

  •   295 keer gelezen

ROSSUM/POEDEROIJEN • Anton van Herwaarden uit Rossum heeft dit jaar de innovatieprijs van waterbedrijf Dunea gewonnen. Hij ontwierp een bak waarin resten van spuitmiddelen worden afgebroken.

De phytobac is van binnen bekleed met duurzaam plastic met daarop substraat, stro en turf. Restanten van spuitmiddelen kunnen daarin en worden zo afgebroken.

Veel milieuwinst
"De jury ziet in dit idee veel milieuwinst, vooral voor water/grondwater. Deze vorm is goed toepasbaar op het erf voor meerdere doeleinden", aldus Ad de Waal Malefijt, divisiemanager Dunea en voorzitter van de jury voor de Dunea Innovatieprijs 2018. De winnaar krijgt 2.000 euro.

Stimuleren
Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea gebruikt het rivierwater uit de Afgedamde Maas voor de productie van drinkwater voor 1.3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland. Dunea stimuleert agrariërs in het gebied om innovatieve maatregelen te nemen die goed zijn voor de eigen bedrijfsvoering, voor het milieu in de regio en de waterkwaliteit van de Afgedamde Maas. Om de beste ideeën 'boven water' te krijgen, stelt jaarlijks  een innovatieprijs beschikbaar. 

Fruittelers, veehouders, akkerbouwers en loonwerkers in de Bommelerwaard kwamen dit jaar met een variatie aan innovatieve ideeën ter bescherming of verbetering van het grond- en oppervlaktewater. De ingezonden innovaties liepen uiteen van ideeën voor het produceren met minder gewasbeschermingsmiddelen, met minder uit- en afspoeling van meststoffen tot maatregelen voor minder energiegebruik. 

Vernieuwing
De ingezonden ideeën zijn beoordeeld op de mate van vernieuwing, toepasbaarheid, kosten en op de verbetering voor milieu en water. De prijswinnaar is donderdag bekend gemaakt op de productielocatie Brakel van Dunea in Poederoijen. 

Eerdere winnaars 
De winnaar moet het geldbedrag van 2.000 euro besteden aan de uitvoering van zijn idee. Volgend jaar komt de jury kijken bij de winnaar om te zien of zijn idee verder doorontwikkeld is. Eerdere winnaars in 2015 en 2016 hadden ideeën voor de opslag van restanten spuitvloeistof en voor een manier om onkruid tegen te gaan met hete lucht. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK